Το “δεν πληρώνω” των ασφαλιστικών ταμείων, εκτόξευσε τις οφειλές του δημοσίου στα 2,2 δισ. ευρώ

Η εξήγηση για την εκτόξευση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Μάρτιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στα 2,2 δισ. ευρώ οφείλεται στο ότι, Ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, συνεχίζουν να μην πληρώνουν.

Επιπλέον, οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος προς τους εν λόγω φορείς ήταν “αρνητικές”. Δηλαδή επέστρεψαν λεφτά στα κεντρικά ταμεία.

Ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία, που οφείλουν 622 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο οι πληρωμές ήταν μηδενικές. Μεταφέρθηκε μάλιστα ποσό 67,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από αυτό “πληρώθηκαν” 57,5 εκατ. ευρώ, όπως μηδενικές ήταν και οι επιστροφές φόρου όλο το 2019.

Η άνοδος που συνεχίσθηκε -για τρίτο μήνα- στις οφειλές προς ιδιώτες βγάζει ουσιαστικά την Ελλάδα “εκτός” του σχετικού  μετα-προγραμματικού στόχου για τον οποίο θα κριθεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγηση (σταθερή απομείωσή τους το α’ τρίμηνο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. σε ένα μήνα και κατά 265 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους, που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ, εκκαθαρισμένα και μη, μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή