Το «ρεσάλτο» της Κίνας στις αγορές: Η πολιτική καταστολής του Πεκίνου, οι κλυδωνισμοί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και οι φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο

Οι κλυδωνισμοί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και οι φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο

Όταν η Wall Street «γράφει» το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, η κοινή λογική των αγορών λέει πως το παγκόσμιο χρηματιστηριακό στερέωμα μπορεί να περάσει ένα όμορφο, χαλαρό καλοκαίρι. Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί η κοινή λογική να γίνει ανάχωμα ασφαλείας σε έναν «ντόμινο» με επίκεντρο την Κίνα;

  • Το Bloomberg γράφει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο υποχωρούν, «και όταν οι κινεζικές μετοχές γυρίζουν πτωτικά, η κατάσταση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κτηνωδία».

Την περασμένη εβδομάδα στο χρηματοστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έφθασε να καταγράφει απώλειες έως και 20% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.

Ο εφιάλτης του καλοκαιριού του 2015

Κατά το Bloomberg, ο κλονισμός αυτός είναι απίθανο να συγκρατηθεί σε μια εκδήλωση περιορισμένων, τοπικού χαρακτήρα επιπτώσεων. Ο μεγάλος φόβος είναι η επανάληψη της πορείας των χρηματιστηρίων της Κίνας το καλοκαίρι του 2015, η οποία είχε καταλήξει σε sell-off της τάξης του 45%.

Τότε, το ντόμινο που ακολούθησε στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε σε χρηματιστηριακές απώλειες άνω του 25% έως τις αρχές του 2016. Αρα, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι το τελευταίο “στραβοπάτημα” της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά σε “ματωμένα επενδυτικά γόνατα” σε όλο τον κόσμο.

Η πολιτική της καταστολής

Η πολιτική της καταστολής που υιοθέτησε το Πεκίνο απέναντι στις εταιρείες ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μόνο ένα μέρος μιας πολύ ευρύτερης αναμόρφωσης του τεχνολογικού κλάδου της οικονομίας στην Κίνα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Και είναι πιο πιθανό να είναι απλώς μια αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας. Καθίσταται επίσης ένα σημαντικό σημείο καμπής για τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να αξιολογήσουν τα κινέζικα και τα συνδεόμενα με την Κίνα στοιχεία ενεργητικού.

Η γρήγορη μείωση της έκθεσης είναι το βασικό ζήτημα. Γι’ αυτό βιώνουμε τώρα το φαινόμενο του ATM: οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης πωλούνται πρώτες. Έτσι δικαιολογείται και η πτώση των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Tencent, η Alibaba και η Baidu. Όμως «όλοι παίζουν μουσικές καρέκλες και η ρευστότητα εξατμίζεται γρήγορα και για μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης» γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Διεθνές ντόμινο;

Κατά την ίδια ανάλυση δεν πρόκειται απλώς για ένα εγχώριο κινεζικό γεγονός. Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα έχει σημαντικές επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τις κοντινές της ασιατικές οικονομίες.

Στην Ευρώπη, οι στηριζόμενες στις εξαγωγές οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας είναι οι πιο ευαίσθητες σε ένα μεταβαλλόμενο μοντέλο διακυβέρνησης στην Κίνα και στην αποδυνάμωση του γουάν έναντι του ευρώ. Η Λατινική Αμερική και η Αφρική εξαρτώνται επίσης όλο και περισσότερο από τις κινεζικές άμεσες επενδύσεις και το διμερές εμπόριο με την Κίνα.

Η αδυναμία στα νομίσματα με έκθεση στην Κίνα, όπως το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και το ραντ Νότιας Αφρικής, ήταν εμφανής την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε ευρύτερη πτωτική πορεία για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Το πραγματικό πρόβλημα θα έλθει εάν το κινεζικό γουάν αρχίσει να εξασθενεί ουσιαστικά έναντι του δολαρίου.

Ένα ισχυρό δολάριο αποτελεί πάντα πρόβλημα για τα νομίσματα των περισσότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά μια πιθανή ξαφνική ανισορροπία στη σημαντικότερη συναλλαγματική ισοτιμία στον κόσμο (δολαρίου – γουάν) θα βγάλει στο προσκήνιο ταυτόχρονα μια πληθώρα προβλημάτων.

Η απειλή της φυγής κεφαλαίων

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων εάν το νόμισμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας ξαφνικά εξασθενήσει, αναγκάζοντας ενδεχομένως την κεντρική της τράπεζα να αυξήσει απότομα τα επιτόκια.

Ένα  ισχυρότερο δολάριο επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς τα χρήματα σε όλο τον κόσμο θα διαφεύγουν προς την ασφάλεια του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Επιπλέον, επειδή τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια, το κόστος των ζωτικής σημασίας εισαγωγών πρώτων υλών απλώς ανεβαίνει. Ήδη τα spread δανεισμού των αναδυόμενων αγορών αυξάνονται.

“Ταραχή” και στο Πεκίνο;

Εχει ενδιαφέρον πως παρ΄ότι το Πεκίνο επέλεξε συνειδητά να δείξει στους κολοσσούς της τεχνολογίας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το αφεντικό τους, φαίνεται να έχει και το ίδιο ταραχτεί από τη διάσταση του sell-off.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη για να εξηγήσει στις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών επενδυτικών εταιρειών, ότι τα πρόσφατα μέτρα τα οποία επηρεάζουν τον κλάδο της εκπαίδευσης δεν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κύματος καταστολής.

Αρκετά άρθρα στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανεπίσημες αναφορές σχετικά με κινεζικά κρατικά funds τα οποία αγοράζουν μετοχές δείχνουν ότι το Πεκίνο θέλει να δει τη χρηματιστηριακή αγορά να σταθεροποιείται.

Ωστόσο, οι επενδυτές νιώθουν φόβο και δεν είναι πιθανό να ηρεμήσουν, ειδικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν να συζητά απαγόρευση στα funds με έδρα τις ΗΠΑ να επενδύουν σε μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα ή στο Χονγκ Κονγκ.

Καμία δημοσίευση για προβολή