Το σχέδιο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την πράσινη ανάπτυξη – Ενταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα επιδιώξει το α’ εξάμηνο η κυβέρνηση.

Τον κομβικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 3,5% που είχε συμφωνηθεί παλαιότερα έως και το 2022, σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για ελαφρύνσεις και επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας ανέδειξε ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης τόσο στις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όσο και σε όλες τις συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες.

Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι από τη στιγμή που οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία (κάτι το οποίο είναι εμφανές από τη μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού το τελευταίο δίμηνο), θα πρέπει να την εμπιστευθούν και οι εταίροι μας συμφωνώντας στη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ελλάδα -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας. Υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και βέβαια να επιστρέψουμε, το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα οίκων αξιολόγησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως είπε, οι  κανόνες πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδίως οι προβλέψεις που μας υποχρεώνουν να έχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Με τις τοποθετήσεις του ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η  Ελλάδα, θα θέσει μέσα στο 2020 -πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο- ζήτημα μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η συνέπεια της κυβέρνησης αυξάνει σημαντικά το βαθμό αξιοπιστίας που απολαμβάνει η χώρα μας και αποτελεί παρακαταθήκη για τις συζητήσεις του επόμενου έτους.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Πράσινη Συμφωνία – Αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε προτάσεις για το πλέγμα των δράσεων που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ ώστε να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050. Συμφώνησαν όλα τα κράτη με μία εξαίρεση, την Πολωνία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους άλλους ηγέτες για τις τολμηρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να παρουσιαστούν λεπτομερώς και οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος θα παρέχει οικονομική στήριξη και περιοχές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων εξόρυξης ή ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην άμεση πρόσβαση της Ελλάδας στον εν λόγω Μηχανισμό.

Οι δυνατότητες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης

Σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό, ο Μηχανισμός θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2020 και αναμένεται να έχει «δύναμη πυρός» 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση θα είναι στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης πόρων για τις Περιφέρειες οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από αυτή την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας -πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία και δευτερευόντως η Πελοπόννησος.

Οι λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν στη Δυτική Μακεδονία είναι μονάδες παλιές, με τελείως ξεπερασμένη τεχνολογία, οι οποίες δεν είναι οικονομικά βιώσιμες. Κατά συνέπεια, το κλείσιμό τους συνιστά απόφαση επιβεβλημένη, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Το κλείσιμο των μονάδων αυτών συνεπάγεται -εκ των πραγμάτων- τον σημαντικότατο περιορισμό της ίδιας της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία. Θα υπάρξει εκτενής συζήτηση με τους φορείς της περιοχής και εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα παρουσιαστεί περιεκτικό σχέδιο για το πώς θα γίνει η δίκαιη μετάβαση.

Στόχος είναι ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, που θα είναι συνυφασμένο με μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή