Το σκάνδαλο της Folli Follie αγγίζει τον Τσίπρα, λέει η ΝΔ: Πως εξελίχθηκε η υπόθεση της και πως εμπλέκονται βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

folli follie

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύει η κυβερνητική πλειοψηφία τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie, τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ,  αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών.

Τα όσα περιέχονται στην έκθεση της QCM έχουν προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις στην πολιτική σκηνή και απόλυτη αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αγγίζουν όχι μόνο τον “πυρήνα” του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά και τον ίδιον τον τότε πρωθυπουργό.

Η δικογραφία από την αρμόδια ανακρίτρια έχει φθάσει στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου και μελετάται προκειμένου να αποφασιστεί αν θα σταλεί στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δείτε ακόμη: Παζάρι της Τουρκίας στο Αιγαίο: Πιέζει για διάλογο και συνεχίζει να προκαλεί. Εγρήγορση στο Πεντάγωνο μετά τη νέα Navtex

Το ιστορικό 

Στις 4/5/2018 δημοσιοποιείται η έκθεση του hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) από την οποία προκύπτει διεθνής σάλος με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 7/5/2018 ζητά η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άμεσα στοιχεία και την ανάθεση σε ανεξάρτητο έλεγχο, ενώ όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο ΔΕΝ διατάζει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Είναι το κρίσιμο διάστημα που σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας η Διοίκηση της εταιρείας επιζητά «προστασία» και πολιτική στήριξη ενδεχομένως με το «αζημίωτο».

Και ενώ οι βασικοί μέτοχοι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, είτε με καθυστερήσεις υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, είτε με την εκμετάλλευση της πολιτικής παρέμβασης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία διαθέτει το νομικό «οπλοστάσιο» να παρέμβει άμεσα.

Προσχεδιασμένες καθυστερήσεις 

Οι προσχεδιασμένες καθυστερήσεις επιτρέπουν μέχρι τις 25/5/2018 (αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής) την ρευστοποίηση μετοχών, την μεταφορά εμβασμάτων σε ανύπαρκτα πρόσωπα με ονόματα που επιδεικνύουν απροκάλυπτα ότι δεν υπάρχει φόβος για ελεγκτική διαδικασία, ακόμη και τον εσωτερικό «δανεισμό» μεταξύ εταιρειών του Ομίλου!

Ενώ όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων η Ενδιάμεση Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2018 έγινε προσπάθεια εκχώρησης των σημάτων της FFSA σε τρίτους … αλλά συγγενείς, χωρίς φυσικά την ενημέρωση του Δ.Σ.!

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μπαλαούρας

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το ίδιο ακριβώς διάστημα το μεγάλο ενδιαφέρον του βουλευτή Μπαλαούρα και τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της ΒτΕ, ο οποίος προκειμένου να δείξει έμπρακτα την στήριξή του στη «βαλλόμενη» εταιρεία, καταθέτει την επίμαχη τροπολογία για τα ΚΑΕ (29/5/2018) για να καταφέρει λίγο αργότερα να διοργανώσει Bazzar σε «προνομιακές τιμές» κι ενώ είχαν ήδη δεσμευτεί οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου!

Μόλις στις 10/10/2018, (πέντε ολόκληρους μήνες μετά) δεσμεύονται οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ένα μήνα μετά (28/11/2018) τα ακίνητα. Παρόλα αυτά ένα εντυπωσιακό πάρτι χλιδής με 60 καλεσμένους διοργανώνεται την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους (2018) στην βίλα των βορείων προαστείων εκπέμποντας προκλητικά είτε σιγουριά, είτε «αδυναμία» αντίληψης της πραγματικότητας.

Χαρακτηριστική παραμένει η «ολιγωρία» υπογραφής της σύμβασης από το Δ.Σ. για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο 13 μήνες μετά (25/6/2019) την αναφορά του fund Quintessential Capital Management (QCM) και ενώ παρατηρείται οι βασικές Διευθύνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να είναι «ακέφαλες» μετά και την παραίτηση των αρμόδιων διευθυντικών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 

Κι ενώ η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν είχε εικόνα της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητώντας επίσημη ενημέρωση, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 και ενώ η έρευνα της PwC είχε ξεκινήσει, αντικατέστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και το Δ.Σ., ενώ άμεσα νομοθέτησε το Ν. 4640/2019, με την επίκληση του οποίου (άρθρο 40) πέτυχε τελικά την αλλαγή του Δ.Σ. της Folli Follie (20/2/2020)

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι καίτοι η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε παραιτηθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας κατείχε θέσεις στα Δ.Σ. των θυγατρικών του Ομίλου, όπως και λάμβανε άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Η συνέχεια είναι γνωστή με την προφυλάκιση πατέρα και γιου της οικογένειας, όπως και απόρριψη της αίτησης για αναστολή της προσωρινής κράτησης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Δείτε επίσης

Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο των 900 δισ. για βοήθεια στους πληττόμενους από την πανδημία (Video)

ΑΚΤΩΡ: Διευθετούμε ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς ουσιαστικές απώλειες

Νέα μετάλλαξη κοροναϊού: Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα – Γιατί το νέο στέλεχος ίσως είναι πιο μολυσματικό στα παιδιά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή