Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καρφώνει» την Τουρκία για τους S-400 και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της

Νεύρα και απογοήτευση στην Τουρκία για τους... ινδικούς S-400

Φαίνεται ότι η προμήθεια του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία θα κοστίσει πολύ ακριβά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη η Τουρκία πήρε «κόκκινη κάρτα» από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και τώρα, καθώς σταδιακά ενεργοποιείται το σύστημα, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διαφωνούμε πολύ έντονα

Συγκεκριμένα, την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400 εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα). Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία«, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Πιθανές κυρώσεις λόγων CAATSA

Επισήμανε, δε, ότι «η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε κι εκείνος αναφορά στους S-400, καθώς αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, σημείωσε ότι «δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά. […] Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ» και είπε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400».

Καμία δημοσίευση για προβολή