Το «σύνδρομο της Σαϊγκόν» επιστρέφει μαζί με τους Ταλιμπάν: Η μεγάλη αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν, η “πικρή ήττα” του Μπάιντεν και ο φόβος «ανάστασης» της αλ Κάιντα

Το «σύνδρομο της Σαϊγκόν» επιστρέφει μαζί με τους Ταλιμπάν

Το «σύνδρομο της Σαϊγκόν» επιστρέφει μαζί με τους Ταλιμπάν: Σχεδόν μισό αιώνα μετά το δράμα του Βιετνάμ η “στοιχειωμένη” φωτογραφία του 1975 βρίσκεται ξανά σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του πλανήτη: . Δείχνει ένα αμερικανικό ελικόπτερο να πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν για να μεταφέρει σε ασφάλεια το προσωπικό της.

Ίδια φωτογραφία, μόνο που είναι 46 χρόνια αργότερα, και στη Καμπούλ: Αμερικανικό ελικόπτερο πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία για να την εκκενώσει από εργαζόμενους.

Tο “σύνδρομο της Σαϊγκόν” επιστρέφει

Και το φάντασμα που πλανάται παντού, και κυρίως πάνω από τον Λευκό Οίκο, όσο εμπεδώνεται η κατάληψη της εξουσίας στο Αφηανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι η επιστροφή του «συνδρόμου της Σαϊγκόν».

«Όχι,  αυτό προφανώς δεν είναι Σαϊγκόν”, έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο ABC’s This Week. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μία αποστολή στο μυαλό, και αυτή ήταν να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και αυτή η αποστολή ήταν επιτυχής», υποστήριξε.

Όμως, οι απαντήσεις δεν δείχνουν  τόσο απλές – πόσο μάλλον μετά από 20 χρόνια παρουσίας των αμερικανών στο Αφγανμιστάν, μετά από 2.000 αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και μετά από ένα οικονομικό κόστος που αποτιμάται στα 1 τρις δολάρια.

“Η πικρή ήττα για τον Μπάιντεν”

«Οι εικόνες από την Καμπούλ ανοίγουν βαθιές πληγές» γράφει η. Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας: «Την ώρα που οι Ταλιμπάν περικύκλωναν την αφγανική πρωτεύουσα, στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ μετέφεραν βιαστικά προσωπικό της πρεσβείας τους στο ανοιχτό ακόμα αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκηνές θυμίζουν την φυγή των Αμερικανών από την Σαϊγκόν το 1975  … Ήταν το τραυματικό τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, που χαράχτηκε για πολλά χρόνια στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών.

Αυτήν την φορά πρόκειται για το ανάξιο τέλος μιας επιχείρησης που από την μια πλευρά απαιτούσε τεράστιες δυνάμεις και θυσίες, και από την άλλη χαρακτηρίστηκε από δυτική αφέλεια, ασυνέπεια και λανθασμένες εκτιμήσεις στη διαχείριση μιας από τις παλαιότερες εστίες κρίσης στον κόσμο. Λίγες μόνο εβδομάδες από την επέτειο των 20 χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πρόκειται για μια πικρή ήττα για τον Μπάιντεν, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία …»

Ο Guardian, από την πλευρά του, γράφει ότι η ισχυρή αναλογία με την Σαϊγκόν, ένα από τα πιο άδοξα επεισόδια στη μακρά ιστορία των ξένων επεμβάσεων των ΗΠΑ, γίνεται όλο και πιο έντονη και βαραίνει προσωπικά πια τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο φόβος επιστροφής της αλ Κάιντα

Κι εδώ θυμίζει ότι, όταν ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε τον Ιούλιο αν υπάρχει ουσία στη σύγκριση του Αφγανιστάν και του Βιετνάμ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε : «Καμία απολύτως. Μηδέν … Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περίπτωση να δείτε ανθρώπους να απομακρύνονται από τη στέγη μιας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν ».

Τελικά όμως, την ίδια εικόνα της Σαϊγκόν, την είδαμε και στην Καμπούλ. Και το αμέσως επόμενο ερώτημα που θέτει ο Guardian είναι εάν η επιστροφή των Ταλιμπάν θα σημάνει και την επιστροφή της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων που ομνύουν υπέρ της παγκόσμιας τζιχάντ.

Εδώ, δε, η βρετανική εφημερίδα θυμίζει ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια αξιολόγηση βασισμένη σε πληροφορίες που έλαβαν τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την οποία η Αλ Κάιντα «είναι παρούσα σε τουλάχιστον 15 αφγανικές επαρχίες».

Κατά την ίδια έκθυεση,   η Αλ Κάιντα, «λειτουργεί κάτω από προστασία των Ταλιμπάν από τις επαρχίες Kandahar, Helmand και Nimruz…

Καμία δημοσίευση για προβολή