Το «τέλειο περιβάλλον» για το χρυσό διατηρεί την τιμή πάνω από 1.400$

Τα χαμηλά επιτόκια και η αναζωπύρωση των αγορών από επενδυτές και κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να βοηθήσουν το χρυσό να κατοχυρώσει τα πρόσφατα κέρδη και να κρατηθεί πάνω από 1.400 δολάρια την ουγγιά, και το ασήμι να να αγωνίζεται να καλύψει την διαφορά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη.

Οι φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχουν στείλει τους επενδυτές προς το χρυσό, που παραδοσιακά θεωρείται ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ενώ ο χρυσός αναγνωρίζεται ως ασφαλές καταφύγιο, το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία όπως σε ηλιακούς συλλέκτες και η επιβράδυνση των οικονομιών σημαίνει ότι θα μειωθεί η ζήτηση και αυτό πιέζει τις τιμές.

Ο χρυσός τον Ιούνιο εκτινάχτηκε πάνω από 1.400 δολάρια για πρώτη φορά από το 2013, ενώ το ασήμι ήταν πιο αργό στην άνοδο και πέτυχε μόνο υψηλά έτους γύρω στα 16,60 δολάρια την ουγγιά. Ο χρυσός αναμένεται να διατηρήσει τα κέρδη του, αλλά δεν θα αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσκόπηση των 33 αναλυτών και επενδυτών. Εκτίμησαν μια πρόβλεψη κατά μέσο όρο στα 1.351 δολ. η ουγγιά για φέτος και 1.433 δολάρια για το 2020. Το ασήμι θεωρείται επίσης απίθανο να συνεχίσει ανοδικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προβλέποντας μέσες τιμές στα $15,50 για το τρέχον έτος και $16,85 το επόμενο έτος.

Τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν το χρυσό, γιατί ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων, καθιστώντας το χρυσό και το ασήμι περισσότερο ελκυστικά. Οι μειώσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν το δολάριο, πράγμα που θα δρούσε θετικά για την τιμή του χρυσού, καθιστώντας το πιο προσιτό σε αγοραστές με άλλα νομίσματα.

Το ασήμι παραμένει ασυνήθιστα φθηνό σε σχέση με το χρυσό, με τον δείκτη χρυσού/ασημιού να βρίσκεται σε υψηλό δύο δεκαετιών, πάνω από 93 τον περασμένο μήνα, με μέσο όρο 87,2 το 2019 και 85 το 2020 – πολύ μακριά από το το μέσο όρο των τελευταίων δυο δέκατων που είναι κοντά στο 65.

Οι ανοδικές τοποθετήσεις για τα δυο πολύτιμα μέταλλα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων COMEX ξεπερνούν τις πτωτικές θέσεις κατά πολύ, ενώ οι τοποθετήσεις σε ασήμι από ETF που παρακολουθεί η Refinitiv αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο, αυτή η έκρηξη στην κερδοσκοπία θα μπορούσε να κάνει και τα δύο μέταλλα ευάλωτα σε διορθώσεις, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν μειώσουν τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο περιμένουν κάποιοι, ή οι επενδυτές σταματήσουν να πιστεύουν ότι οι τιμές μπορούν να ανεβούν συνέχεια και εξαργυρώσουν τις θέσεις τους, ανέφεραν οι αναλυτές.

Με πληροφορίες απο το Reuters

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.