Το τηλέφωνο χτύπησε και η νέα διαπραγμάτευση Τσίπρα και Ζάεφ κράτησε μία ώρα

Το τηλέφωνο χτύπησε και η νέα διαπραγμάτευση κράτησε μία ώρα. Τσίπρας και Ζάεφ «ολοκληρώνουν» τη συμφωνία τους αύριο

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά πριν τη συμφωνία» δηλώνει ο Ζάεφ, αλλά ωστόσο τα «τελευταία λεπτά» φαίνεται πως κρατούν περισσότερο απ’ ότι συνήθως.

Μετά από «στήσιμο» δέκα ημερών, ο Ζόραν Ζάεφ στις 3 το απόγευμα σήκωσε το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, όπως ακριβώς εικάζαμε στην πρωινή μας ανάρτηση. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να τηλεφωνήσει το πρωί η Άγγελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ για να του συστήσει «να τελειώνει».

Χτύπησε το τηλέφωνο

Στη συνέχεια χτύπησε το τηλέφωνο στο Μαξίμου. Ζάεφ και Τσίπρας τα είπαν μία ώρα στο τηλέφωνο.Η μία ώρα που τα έλεγαν τηλεφωνικά οι δύο πρωθυπουργοί δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουν με σαφήνια σε συμφωνια. Και θα τα ξαναπούνε αύριο πάλι, ολοκληρώνοντας μάλλον τους αμοιβαίους συμβιβασμούς και ανακοινώνοντας τη συμφωνία τους.

Κυβερνητικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι θα τα πουν πάλι αύριο πρωί, προκειμένου «να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για την επίλυση της διένεξης στο ονοματολογικό». Σημάδι, ότι έχουν φτάσει πολύ κοντά και η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ίσως και αύριο.

Το σημείο εμπλοκής

Οι δύο πρωθυπουργοί μάλλον έχουν συμφωνήσει στο όνομα και αυτό πιθανά είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας«. Ωστόσο το αγκάθι του erga omnes φαίνεται να παραμένει και κρατά το κλειδί της συμφωνίας.

Εφόσον επέλθη η συμφωνία, στη συνέχεια θα συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί στις Πρέσπες. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει επιστολή σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ βεβαιώνοντας ότι δεν θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων υπό την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από τις απαιτούμενες διαδικασίες στη γειτονική χώρα.

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Τι λέει ο Νίκος Κοτζιάς

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα».

Περισσότερα σε λέξεις

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι -Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Ζάεφ: Λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Πριν τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε στα Σκόπια:

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26». Είπε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Μόλις μιλήσω με τον Τσίπρα θα σας πω

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών» είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάφε έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.