Τουρκία: Επενδύει στη μαζική παραγωγή TAYFUN, κάνει ακόμα… «όνειρα» για εκσυγχρονισμό των F-16

τουρκικά ΜΜΕ

Η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και η αύξηση της παραγωγής εγχώριων οπλικών συστημάτων αποφάσιστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι «ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα. Για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας μας. Έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SİPER, HİSAR και SUNGUR. Μαζί από τους πυραύλους TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, ελήφθησαν αποφάσεις για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών για την τορπίλη AKYA και διάφορες πλατφόρμες».

Τα… όνειρα για τα F-16

Όπως γίνεται προφανές, ο Ερντογάν επενδύει πολλά στον βαλλιστικό πύραυλο TAYFUN (ήδη, άλλωστε, απείλησε εμμέσως την Ελλάδα με πιθανή χρήση του), αλλά και στα αντιαεροπορικά συστήματα SİPER και HİSAR, με τα οποία η Τουρκία ελπίζει να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό σύστημα S-400 (αν και τα ντόπια συστήματα είναι μικρότερου βεληνεκούς από το ρωσικό), αλλά και να σταματήσει να συζητά με τις ΗΠΑ για το σύστημα Patriot, το οποίο είναι πιο ακριβό από το S-400 και η Ουάσινγκτον θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να το πουλήσει.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει άλλο ένα σημείο της ανακοίνωσης, όπου η Τουρκική Προεδρία αναφέρει ότι «έχουν επίσης αποφασιστεί διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός, προσομοίωση, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη τονίστηκε η απόλυτη ανάγκη για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.

Το… πρόβλημα Μενέντεζ

Από τα παραπάνω γίνεται επίσης προφανές ότι η Άγκυρα θεωρεί τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αγορά νέων και την αναβάθμιση παλιών F-16 περίπου ως fait accompli. Ωστόσο, όπως έγραψε και το economico.gr, το… εμπόδιο του Ρόμπερτ Μενέντεζ, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά κάθε φορά που ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας μιλά για το θέμα των F-16, η γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της Τουρκίας γίνεται ακόμα πιο οξεία και καταγγελτική, αποκλείοντας κατηγορηματικά ότι θα επιτρέψει την πώληση.

Στο πλαίσιο αυτό, και αναγνωρίζοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ισχυρή, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Ερντογάν μοιάζει περισσότερο να… κοκκορεύεται για τις ικανότητες της χώρας του στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, παρά να επικεντρώνεται στην ουσία, που δεν είναι άλλη παρά το ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ -λόγω της αγοράς των S-400- συνεχίζουν να πληγώνουν την Τουρκία και να προκαλούν «τρύπες» στον αμυντικό σχεδιασμό της.

Καμία δημοσίευση για προβολή