Τραμπ και Μακρόν θέλουν να σβήσουν τη φωτιά στη Λιβύη – Χαμός με εμπλοκή Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας

Η «επιδείνωση της ξένης ανάμιξης» στη Λιβύη ανησυχούν τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας Τραμπ και Μακρόν οι οποίοι και συζήτησαν (τηλεφωνικά) και «συμφώνησαν στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας, έως και 13.000 αντάρτες από τη Συρία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στη Λιβύη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Συνολικά 300 από τους αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λιβύη αφού μεταφέρθηκαν από τη Συρία στην βορειοαφρικανική χώρα μέσω του τουρκικού εδάφους υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία άνοιξαν τέσσερα κέντρα στην πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας για να στρατολογήσουν μαχητές που θα σταλούν στη Λιβύη.

Η Τουρκία προσφέρει μηνιαίο μισθό 2.000 αμερικανικών δολαρίων για όσους συμφωνούν να πάνε στη Λιβύη με συμβόλαια μεταξύ τριών και έξι μηνών, πρόσθεσε το παρατηρητήριο.

Από τη Συρία η σύγκρουση μεταφέρεται στη Λιβύη

Μπορεί οι μάχες μεταξύ των Σύρων ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων να έχουν μειωθεί σε ένταση στη Συρία, χάρη κυρίως στη ρωσοτουρκική εκεχειρία, όμως η σύγκρουση μεταφέρθηκε στη Λιβύη, όπου μισθοφόροι και από τις δύο πλευρές συγκρούονται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας.

  • Η Τουρκία στηρίζει τόσο τους Σύρους αντάρτες όσο και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ.
  • Από την άλλη πλευρά η Ρωσία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.
  • Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Χάφταρ είναι απόδειξη της αυξανόμενης επικάλυψης των δύο συγκρούσεων.

Στις αρχές Μαρτίου η παράλληλη κυβέρνηση του Χάφταρ, που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη, άνοιξε πρεσβεία στη Δαμασκό, όπου η λιβυκή πρεσβεία παρέμενε κλειστή από το 2012. Εξάλλου πτήσεις συνδέουν τη Δαμασκό με τη Βεγγάζη, προπύργιο του στρατάρχη.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, οι πτήσεις αυτές της ιδιωτικής, συριακής εταιρείας Cham Winfs επέτρεψαν την αποστολή εκατοντάδων μισθοφόρων στο λιβυκό μέτωπο. Η έκθεση αυτή των ειδικών, που έχουν αναλάβει να εποπτεύουν την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, αναφέρει ότι συνολικά 33 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου.

  • “Σύμφωνα με πηγές επί του πεδίου, ο αριθμός των Σύρων μαχητών που στηρίζουν τις επιχειρήσεις του στρατάρχη Χάφταρ είναι τουλάχιστον 2.000”, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Η ομάδα ειδικών τονίζει ότι έχει ενημερωθεί πως κάποιοι από τους μαχητές αυτούς μετέβησαν στη Λιβύη μέσω της Cham Wings με τρίμηνα “συμβόλαια”. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι τους μισθοφόρους στρατολόγησε η ιδιωτική, ρωσική εταιρεία Wagner για λογαριασμό του Χάφταρ.

Η Μόσχα αρνείται τον ρόλο της στην παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η Τουρκία “κοινός εχθρός” Χαφτάρ και Μπασάρ αλ Άσαντ

Επισήμως η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν σχολιάζει το θέμα. Όμως όταν ρωτήθηκε από την ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις αυτές της Cham Wings προς τη Βεγγάζη αφορούν “τη μεταφορά πολιτών, κυρίως Σύρων που ζουν στη Λιβύη”. Ωστόσο οι ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια της απάντησης.

Η Δαμασκός και ο Χάφταρ συνεργάζονται γιατί έχουν “έναν κοινό εχθρό”: την Τουρκία, δήλωσε ο Σάμουελ Ραμάνι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για τη Ρωσία “στόχος είναι να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μπορεί να προχωρήσει σε ασύμμετρα αντίποινα σε απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία, με κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη”.

Τότε η Άγκυρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο, που θα ωθούσε “στα άκρα τις ικανότητές της”, πρόσθεσε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή