Τραβάει το σχοινί η Λιβύη: Επιστολή διαμαρτυρίας στο ελληνικό ΥΠΕΞ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης

Συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της η Τρίπολη, μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Νάιλα Αλ Μανγκούς, κάλεσε στο γραφείο της την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 τον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα, Χαμάντ αλ Μαμπρούκ προκειμένου να συζητήσουν το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα.

Η Λίβυα αξιωματούχος σχολίασε το περιστατικό και την ενέργεια του Νίκου Δένδια ως «παραβίαση των διεθνών διπλωματικών κανόνων» και ζήτησε την υποβολή επιστολής διαμαρτυρίας στις ελληνικές αρχές για να δοθούν εξηγήσεις, κάτι που έχει γίνει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Άστοχες ενέργειες»

Στη συνέχεια τόνισε ότι «τέτοιες άστοχες ενέργειες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη» και πως εμμέσως ενισχύουν τον διχασμό στη χώρα, καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά την αποχώρησή του από την Τρίπολη, κατευθύνθηκε στην Βεγγάζη όπου και συναντήθηκε όχι μόνο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ αλλά και με τον Χαλίφα Χάφταρ.

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν και στα όσα δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σάββατο, στην οποία εξήγησε όλο το παρασκήνιο του διπλωματικού επεισοδίου, τονίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Ενόχληση

«Ο πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι ζήτησε την επίσκεψη στην Τρίπολη και συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση…θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Βεγγάζη, απ΄όπου επισημάνθηκε «η επιζήμια και απαράδεκτη παρουσία της Τουρκίας στην χώρα», αλλά και υπήρξε καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Καμία δημοσίευση για προβολή