Τρεις προσφορές από 45 έως 85 εκατ. για την εξαγορά του “Ερρίκος Ντυνάν”

Με τουλάχιστον τρεις βασικούς διεκδικητές και προσφορές που κυμαίνονται από 45 έως 85 εκατ. ευρώ προχωρά στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το newmoney.gr (ρεπορτάζ του  Δημήτρη Μαρκόπουλου), στην επόμενη φάση έχουν περάσει τα funds Μubadala και Farallon και το Ιδρυμα Ωνάση, με το πρώτο να έχει καταθέσει προσφορά στα επίπεδα των 85 εκατ. ευρώ και το Ιδρυμα Ωνάση περίπου στα 45 εκατ. ευρώ.

«Όποιος δώσει τα περισσότερα»

Οπως τονίζεται από πηγές της τράπεζας που παρακολουθούν τη διαδικασία, «όλα οφείλουν να είναι διάφανα» και το πνεύμα που κυριαρχεί είναι ότι θα επικρατήσει «όποιος δώσει τα περισσότερα». Αυτή η παραδοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ομαλά η πώληση και δεν κατακυρωθεί η μονάδα σε αυτόν που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, το μπαλάκι της επικοινωνίας, των ευθυνών και του τι μέλλει γενέσθαι πετιέται μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου, της Τράπεζας Πειραιώς, που σαφώς έχει τον τελευταίο λόγο, και της PwC, του χρηματοοικονομικού συμβούλου πώλησης που αξιολογεί τις υποβληθείσες προσφορές προκειμένου να επιλεγούν εκείνες που θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με τους όρους διεξαγωγής της.

Παρά το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής διαδικασία φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, υπήρξαν ενδιαφερόμενοι που συμμάχησαν και μετά την αρχική κινητικότητα άνω των 20 υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων κατέληξαν στις τρεις -τουλάχιστον- προσφορές που προαναφέραμε. Αν και προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, το fund Apollo μάλλον δεν προχώρησε στην επόμενη φάση, όπως και το private equity fund DK. Πάντως αυτή τη στιγμή κανένας από τους τρεις επενδυτές δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη συμμετοχή του, καθώς υπάρχει ρητή δέσμευση και εντολή να αποφευχθούν κάθε είδους σχόλια.

Ποιοί βγήκαν εκτός

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας είχαν επίσης ακουστεί διάφορα σχήματα, πολλά εκ των οποίων είχαν όντως κάνει κινήσεις, αλλά και άλλα που δεν έδειξαν τελικά κανένα ενδιαφέρον. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λοιπόν ακούστηκαν τα ονόματα της CVC Capital, της Ευρωκλινικής (ελέγχεται από την Global Finance) σε σύμπραξη με ξένο fund, της Βιοϊατρικής της οικογένειας Σπανού, του ΙΑΣΩ, του ομίλου Αποστολόπουλου κ.ά.

Το fund Mubadala

Το fund Mubadala έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και γραφεία σε Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ και Γερμανία.Πρόκειται για το sovereign fund του Αμπού Ντάμπι που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη επενδύσει σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων και άλλοι.

Πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του επενδυτική κίνηση αποκτώντας, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, τις Νηρέα και Σελόντα, μετέχοντας σε σχήμα με την Αndromeda. Το Farallon έχει ήδη συμμετοχή στη Euromedica και τις περασμένες ημέρες βρέθηκε σε θέση μάχης απέναντι στον Θωμά Λιακουνάκο, με αποτέλεσμα την αλλαγή διοίκησης του ομίλου και τις εκατέρωθεν βολές. Η Farallon κατήγγειλε πρακτικές αφαίμαξης ρευστότητας, πελατείας και εξοπλισμού από τη Euromedica προς όφελος τρίτων, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή