Τρόμος σε Ευρώπη και Ελλάδα για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού: Τι φοβούνται οι ειδικοί – Ο “πόλεμος” των εμβολίων και η πρώτη ευρωπαϊκή “νίκη” απέναντι στην AstraZeneca

μεταλλάξεις κοροναϊού

Την ώρα που η Ε.Ε και η Βρετανία έχουν κηρύξει “πόλεμο” για τη μοιρασιά των εμβολίων και τη Γερμανία να ζητεί το μπλοκάρισμα της εξαγωγής τους σε χώρες εκτός Ευρώπης, οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, “βραχυκυκλώνουν” ακόμα περισσότερο κυβερνήσεις και επιστήμονες, που ανησυχούν ότι ο ιός συνεχίζει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανθρώπινους σχεδιασμούς.

Τρόμος στην Ευρώπη για τις μεταλλάξεις 

Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία, κατά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είναι κατά 30% με 40% πιο μεταδοτικό. Στη Γερμανία, οι αρχές κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.
Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δε σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιάσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος Αυγούστου, όμως για την ώρα η διαδικασία προχωρά με ρυθμό χελώνας. Μέχρι προχθές είχε εμβολιαστεί μόλις το 1,21% του πληθυσμού, ενώ μεγάλα κέντρα έκλεισαν λόγω έλλειψης σκευασμάτων.
Προς το παρόν στη Γαλλία εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές άνω των 50 και ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Η Πορτογαλία,  παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ζώντας από τις 15 Ιανουαρίου σε συνθήκες σκληρού lockdown, ενώ η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δύο εβδομάδες.

Στη χώρα μας, χθες καταγράφηκαν 174 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και το πρώτο της νοτιοαφρικανικής, αν και εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι θα είναι πολύ περισσότερα.

Εννέα εκατομμύρια δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν είδε τη θέση της “να τρίζει”, οι νομικοί της Ε.Ε και της Βρετανίας έπιασαν δουλειά και χρειάστηκε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων αλλά και πολυεπίπεδες πιέσεις προκειμένου να μεταβάλλει στάση η AstraZeneca και να δεσμευτεί τελικά χθες το βράδυ ότι να ανακοινώσει ότι θα παραδώσει εννιά εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της,  στο α’ τρίμηνο του έτους η AstraZeneca.

Επιπλέον, σύμφωνα με tweet της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις ως τις 31 Μαρτίου, έναντι 31 εκατομμυρίων που είχε ενημερώσει ότι θα μπορέσει να παραδώσει πριν εννιά μέρες, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην Ε.Ε.

Τί προηγήθηκε της συμφωνίας

Σε μία απίστευτη μάχη μεταξύ νομικών εξελίχθηκε ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, μετά την αρχική άρνηση της AstraZeneca να παραδώσει τα εμβόλια για τα οποία είχε δεσμευτεί αλλά και να δημοσιοποιήσει τους όρους της συμφωνίας.

H Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα – λογοκριμένο – το συμβόλαιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας με τις Βρυξέλλες. Η  Ούρσουλα δον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη, είπε ξεκάθαρα ότι περιμένει τα 400.000.000 εμβόλια για τα οποία έχει υπογράψει.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι «πεντακάθαρη» η ευθύνη της εταιρείας με βάση το συμβόλαιο.

«Υπάρχει μία έκφραση στα γερμανικά, που μεταφράζεται «διαυγές σαν λάσπη» – και αυτό το κομμάτι του συμβολαίου είναι …διαυγές σαν λάσπη, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζέιμς Τέρνερ, νομικός που ειδικεύεται στις διασυνοριακές εμπορικές διενέξεις.

Οι εκτιμήσεις των Βρετανών

Στην Βρετανία, κυρίαρχη ήταν η αίσθηση ότι το ζήτημα είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε μία δικαστική διαδικασία.

Το πρόβλημα στο εργοστάσιο της AstraZeneca στο βρετανικό έδαφος, ξεκίνησε από την στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω προβλημάτων παραγωγής , πρόκειται να παραδώσει σημαντικά μειωμένες ποσότητες εμβολίων στις χώρες της Ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία είχε σπεύσει να προπαραγγείλει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, ενώ λειτουργεί και πολύ πιο ευέλικτα στο ζήτημα της έγκρισης των εμβολίων για τον κοροναϊό.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, έως την 1η Μαΐου, οι Βρετανοί σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Πέμπτη η Ελλάδα στην «κούρσα» των εμβολιασμών

Περίπου 270.000 εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ενώ ήδη 40.000 άτομα έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, 120.000 ραντεβού είναι προγραμματισμένα για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και συνολικά περισσότερα από 680.000 ραντεβού έχουν κλειστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Fαcebook ο ρυθμός εμβολιασμών υπερβαίνει πλέον κατά μέσο όρο (7ήμερος κυλιόμενος δείκτης) τις 15.500 ημερησίως και μας κατατάσσει στην 5η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται καθημερινά.

Ο δείκτης απώλειας δόσεων είναι μόλις 0,4% χάρη στη λίστα αναμονής, για την κάλυψη χαμένων ραντεβού, από ένστολους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλειας, ενώ ο βαθμός επιτυχημένων ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπερβαίνει το 98%.

Σύμφωνα με τον Ακη Σκέρτσο «ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει διασφαλίζει την εκτέλεση της δεύτερης δόσης για όλους τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής μας επιλογής να διατηρούμε ικανά αποθέματα όσο υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες».

Καμία δημοσίευση για προβολή