Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ε.Ε – Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση στη στάση του, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ. Θέμα casus belli έθεσε ο Δένδιας

Τουρκία ΥΠΕΞ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε έχει ξεκινήσει και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η ζυγαριά των Ευρωπαίων θα γείρει υπέρ των κυρώσεων που όλοι συνειδητοποιούν ότι οφείλουν να πράξουν έναντι της Τουρκίας ή θα παίξουν για μία ακόμη φορά στις καθυστερήσεις, λόγω ανυπέρβλητων συμφερόντων.

Πάντως, είναι ίσως η πρώτη φορά που το κλίμα είναι πραγματικά βαρύ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που φάνηκε στη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, οι οποίοι κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα τεθεί -όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί- η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

“Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο” τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι : Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων.

Δείτε ακόμη: Στα 6 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη σε 3 χρόνια αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα – Τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση, απευθύνει ο ΣΦΕΕ 

Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότιJ κρίνεται η πλέον η αξιοπιστίαJ της Ευρώπης.

Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων. Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της.

Ποιές διαπιστώσεις έγιναν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία

Έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα, με παντελώς απαράδεκτο τρόπο: Με την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Και αυτό τη στιγμή που το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων προβλέπεται ρητά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS), η οποία έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μετά από αυτά έγινε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.

Συνέπειες για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. είναι ότι ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικώς της Γερμανίας, η οποία πρωτοστατεί στην προσπάθεια για αναβολή λήψης κυρώσεων κατά της Άγκυρας, μίλησε χθες για συνέπειες στις υπερβολικά πολλές προκλήσεις.

Ο κ. Μάας μίλησε για θέμα «συνεπειών» στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της, υποδηλώνοντας μια κάποια αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το Βερολίνο μπλόκαρε όλο το προηγούμενο διάστημα τις κυρώσεις στην Τουρκία, προτάσσοντας την λεγόμενη “θετική ατζέντα”, καλυπτόμενο, εν μέρει, πίσω από το πρόσχημα ότι ήταν διαμεσολαβητής.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία» είπε ο Χάικο Μάας πριν την Σύνοδο με τους ομολόγους του.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε τις απ’ ευθείας συνομιλίες». Αυτή η εξέλιξη επιβάλλει, κατά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, την συζήτηση για τις «συνέπειες», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Άρση του τουρκικού casus belli στα 12 μίλια ζητάει η Αθήνα 

Ο κ. Δένδιας ζήτησε την άρση του τουρκικού casus belli για το θέμα των δώδεκα μιλίων. Η παρέμβαση αυτή σημειώθηκε την ίδια ώρα που ο Ερντογάν  συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει και να προωθεί την παγίδα της Μεσογειακής Διάσκεψης.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» και επισήμανε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».

Σημείωσε ακόμα ότι είναι κοινή διαπίστωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ότι «η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου» και συνέχισε τις προκλητικές και παραβατικές ενέργειες.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση για την περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματός της και επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα δώδεκα μίλια.

«Η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» είπε, θέτοντας ουσιαστικά το θέμα της άρσης του casus belli, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Αρνητική αξιολόγηση για την Τουρκία

Σταθερά υπέρ της σκληρής στάσης προς την Άγκυρα εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει με «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα στην Τουρκία».

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξέφρασε παραλλήλως την ελπίδα η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής να λάβει «σαφείς αποφάσεις», σημειώνοντας ότι «η πολιτική “άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας” που ακολουθεί η Άγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή».

Η Τουρκία έχει χειροτερέψει

Στην διαπίστωση ότι η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει προχώρησε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, όλοι οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών της ΕΕ πιστεύουν πως δεν υπήρξε κάποια «θεμελιώδης αλλαγή κατεύθυνσης» στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, «από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε επίσης, ότι η αξιολόγηση του Συμβουλίου «δεν είναι θετική» για την Τουρκία και ότι κάθε υπουργός θα ενημερώσει τον επικεφαλής της κυβέρνησής του πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο Μπορέλ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προωθεί όλο αυτό το διάστημα την ιδέα μιας Μεσογειακής Διάσκεψης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, πάντως, συνεχίζει ακάθεκτος.

Παρουσιάζοντας για άλλη μία φορά την Τουρκία ως θύμα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο «να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», αλλά και τους Ευρωπαίους «να μην αφεθούν να χειραγωγηθούν από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους».

Με τη στάση του αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά δικαιώνει  τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε κάποια «θεμελιώδης αλλαγή» στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή