Βαθαίνει το ρήγμα Μπάιντεν – Νετανιάχου: Θα περιοριστεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ;

Μέρα με τη μέρα φαίνεται πως βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θα κοπεί η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ;

Μέρα με τη μέρα φαίνεται πως βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Reuters, εγείρονται ακόμη και ερωτήματα στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο να περιοριστεί η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εάν η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για επίθεση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο υποστηρίζουν πως η στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να πειστεί το Ισραήλ να απελευθερώσει τις διόδους της ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποφύγει στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες αμάχων. Όπως αναφέρει τo Reuters, ο Τζο Μπάιντεν έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο στο παρελθόν, παρά τις προτροπές από στελέχη των Δημοκρατικών και την «προκλητική» – όπως χαρακτηρίζεται – άρνηση του Νετανιάχου στις παραινέσεις της Ουάσιγκτον για περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να έχει απογοητευτεί πλήρως από τη συνεργασία του με τον Νετανιάχου και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πλέον να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τη θέσπιση όρων για παροχή της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ. Επί του παρόντος πάντως δεν φαίνεται πως έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση. Επιπλέον οποιαδήποτε σχετική κίνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «σιωνιστής», θα είναι σε πλήρη αντίθεση με την επί δεκαετίες ένθερμη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως στέλνει δημόσια κάποια έμμεσα προειδοποιητικά μηνύματα προς τον Νετανιάχου, συντηρώντας τον θόρυβο. Σε συνέντευξή του στο MSNBC, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως η εισβολή στη Ράφα είναι μια «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ. Είπε ακόμη πως «δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να κόψουν όλα τα όπλα στο Ισραήλ ώστε να καταστεί μη λειτουργικό το Iron Dome (το περιβόητο αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα) που τους προστατεύει».

Καθώς ο Μπάιντεν απέφυγε να προχωρήσει σε αντίστοιχες ρητές διαβεβαιώσεις για παροχή επιθετικών όπλων, ενίσχυσε τις εικασίες πως αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους όρους που θα μπορούσε να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ, η στρατιωτική δύναμη του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ. Πάντως, λίγο αργότερα, ερωτηθείς για πιθανούς περιορισμούς στην παροχή όπλων, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να απαντήσει σε «υποθετικά σενάρια» και πως οι πληροφορίες σχετικά με τέτοιες σκέψεις από τον Τζο Μπάιντεν είναι απλά «ανενημέρωτες εικασίες».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται ανένδοτος και διαμηνύει – επίσης δημόσια – πως θα προχωρήσει στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του, αδιαφορώντας για τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τονίζει πως η επίθεση στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί. «Ξέρετε ποια είναι η κόκκινη γραμμή; Ότι η 7η Οκτωβρίου (σ.σ. η ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ) δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε στο Politico ο Νετανιάχου. Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή από την Ουάσιγκτον που γνωρίζει το θέμα, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι αδιαφορεί για τη διεθνή καταδίκη σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία εξάλλου και ανέμενε.

Ο Τραμπ καραδοκεί

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν μπορεί να μην υπολογιστεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο με τον Τραμπ να ετοιμάζεται για την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά εάν τελικά αποφασίσει να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου, ιδιαίτερα με μοχλό την παροχή όπλων ή την απόσυρση της διπλωματικής υποστήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, πως το ενδεχόμενο περιορισμού της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ έχει τεθεί σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η ανώτερη ηγεσία δεν υποστήριξε αυτό το σενάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καραδοκεί και αναμφίβολα θα εκμεταλλευτεί αυτές τις κινήσεις για προσέλκυση ψήφων κατηγορώντας τον Τζο Μπάιντεν πως με τις κινήσεις του απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ, αναφέρει επίσης το Reuters. Η ασφαλέστερη επιλογή για τον Μπάιντεν, σημειώνουν αναλυτές, θα ήταν να διατηρήσει τη στρατηγική του και να αποστασιοποιηθεί σταδιακά από τον Νετανιάχου, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής έχουν πέσει κατακόρυφα στο εσωτερικό του Ισραήλ. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Ισραηλινών επιθυμεί την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, είτε άμεσα, είτε μετά τη λήξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο παράγοντας Μπένι Γκατζ

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που παραμένει δημοφιλής στους Ισραηλινούς, θα μπορούσε να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας και βασικού πολιτικού αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως εξυπηρετεί αυτή τη στρατηγική. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ευελπιστούν πως κάποια στιγμή ο Γκαντζ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου και η συνάντηση του με ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά για αυτόν τον σκοπό.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως ο Λευκός Οίκος δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο εμφανίζει ως μέρος του προβλήματος. Μάλιστα διαρροές σε κορυφαία ειδησεογραφικά ανέφεραν πως ο Τζο Μπάιντεν, σε ιδιωτικές συνομιλίες, εκφράζεται με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς όταν αναφέρεται στον ισραηλινό πρωθυπουργό. «Ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί έναν πολιτικό ακρωτηριασμό στον Νετανιάχου. Κόβει τον Μπίμπι για να σώσει το κράτος του Ισραήλ», σχολίασε η Λόρα Μπλούμενφελντ, αναλύτρια Μέσης Ανατολής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Τζονς Χόπκινς στην Ουάσιγκτον.

Καμία δημοσίευση για προβολή