Αγορά ακινήτων: Βαθιά κορονο-κρίση ή προσωρινή ανάπαυλα; – Γιατί το ελληνικό real estate φαίνεται να έχει αποθέματα ανάκαμψης

Αγορά ακινήτων

Θύμα του κορονοϊού η αγορά ακινήτων ή προσωρινή ανάπαυλα με στόχο την επόμενη σημαντική άνοδο συναλλαγών και τιμών;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς, αφού το 2020  λόγω της εμφάνισης της πανδημίας υπήρξε σημαντική μείωση μεταβιβάσεων, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πορεία των τιμών. Οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα -Αθήνα και Θεσσαλονίκη- παρουσίασαν αύξηση.

“Στάση” τιμών και συναλλαγών μετά από τρία χρόνια ανόδου

Οι παράγοντες της αγοράς, πέραν της επίπτωσης από τον κορωνοϊό,  θεωρούν λογική την συγκράτηση του κλάδου μετά από τρία διαδοχικά χρόνια συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο συναλλαγών.

Εκτιμάται ότι η μείωση στις μεταβιβάσεις είναι λογική αν συνυπολογισθούν οι εξής παράγοντες: σημαντική μείωση του τουρισμού, περιορισμός της κυκλοφορίας, επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οικονομική ύφεση και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους υποψήφιους αγοραστές.

Οι προοπτικές ανάκαμψης

Όμως σύμφωνα με αναλυτές μεγάλης ελληνικής τράπεζας «η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και όλα δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί οριστικά η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.  Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν στην οικονομία λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, η ελληνική αγορά ακινήτων, επισημαίνουν, έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, επιβεβαιώνοντας τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου.

Εφόσον μετά την άνοιξη έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά  το ενδιαφέρον των εγχώριων και ξένων επενδυτών,  το οποίο σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο συναλλαγών και τις βελτιούμενες συνθήκες χρηματοδότησης, διαμορφώνουν συνθήκες στήριξης των τιμών και των αξιών των ακινήτων. Αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου ανοδικού οικονομικού κύκλου».

Η απουσία των αγοραστών από το εξωτερικό

Η πτώση των μεταβιβάσεων, που καταγράφηκε για το σύνολο του προηγούμενου έτους, οφείλεται και στους αγοραστές από το εξωτερικό τόσο από την Ευρώπη όσο και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Οι αγοραστές από το εξωτερικό,  είχαν τονώσει σημαντικά τις αγοραπωλησίες τα προηγούμενα χρόνια,  ενισχύοντας και τη ρευστότητα στην αγορά. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου πωλητές διαμερισμάτων, όπως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αξιοποιούσαν τα χρήματα από την πώληση σε νέες επενδύσεις στην αγορά κατοικίας.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι αγοραστές από το εξωτερικό  ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα από το 2017  με στόχο μια γρήγορη μεταπώληση με σημαντικό κέρδος, ενώ άλλοι είχαν στόχο  την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες όμως λόγω της καθίζησης του τουρισμού παρουσιάζουν ελάχιστη ζήτηση.

Έτσι πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν νοικιαστεί με μηνιαία, τρίμηνα και εξάμηνα συμβόλαια με την ελπίδα ότι η ζήτηση θα επανέλθει το καλοκαίρι του 2021. Αυτό το προφίλ αγοραστή ακινήτων  απουσιάζει παντελώς, κυρίως στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δεν προβλέπεται να επιστρέψει νωρίτερα από την άνοιξη του 2021,  αυτό εφόσον όπως προαναφέραμε το επιτρέψουν οι εξελίξεις στην υγειονομική κρίση.

Οι κινέζοι και οι ρώσοι επενδυτές

Η ελληνική κτηματαγορά έχει πληγεί και από την απουσία επενδυτών, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν « ο κινητήριος μοχλός της», και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους επενδυτές με προέλευση από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Κίνα και την Ρωσία, οι οποίοι αξιοποιούσαν το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής, διάρκειας πέντε ετών, με την αγορά ακινήτου ή ακινήτων, αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελεύθερη μετακίνηση, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Καμία δημοσίευση για προβολή