Βοηθός μας  η ένταξη στο έκτακτο QE για την 2η πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ. Ευκαιρία για αναδιάρθρωση χρέους.

ΔΝΤ: Η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής

Tης Δάφνης Γρηγοριάδη

Κλείδωσε για αρχές του νέου έτους η  δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρεών προς το ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει μετά την πρώτη πρόωρη αποπληρωμή ύψους 2,7 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε  τον Νοέμβριο του 2019 ποσό που να υπενθυμίσουμε οτι  κάλυπτε  τις δόσεις του 2020  αλλά και τις μισές του Ιανουαρίου του 2021. H Ελλάδα πρόκειται   να αποπληρώσει περαιτέρω μέρος του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ, κερδίζοντας μάλιστα 30 εκατ. ευρώ από  τόκους.

Ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων που είχαμε στο πρώτο κύμα έξαρσης του ιού: Τα αρχικά σενάρια που ακούγονταν την Άνοιξη δηλαδή στο πίκ της πανδημίας περί αναβολής της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, τελικά ανατράπηκαν. Αυτό το γεγονός είναι ενθαρρυντικό καθώς δείχνει πως τα κρατικά ταμεία έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν τις ζημιές της πραγματικής οικονομίας από την υγειονομική κρίση, αλλά και  για να μειωθεί  μέρος του υπέρογκου Ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω του αναγκαστικού πρόσθετου δανεισμού μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Κλειδί η ένταξη στο έκτακτο QE:  Η ένταξη μας στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική οικονομία καθώς οδήγησε στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού μας τα οποία επιτρέπουν την αναχρηματοδότηση του δημόσιο χρέους με φθηνότερο κόστος (χαμηλότερα επιτόκια). Μέσα στην αρνητική συγκυρία του κορωναϊού η Ελλάδα στάθηκε τυχερή καθώς υπό συνθήκες κανονικότητας δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην κανονική ποσοτική χαλάρωση πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα είχαμε παρατηρήσει το φαινόμενο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων στον βαθμό που το βλέπουμε σήμερα.

Σαν στρατηγική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Σαφώς είναι ευνοϊκή, καθώς ο δανεισμός μας από το ταμείο είχε πραγματοποιηθεί με ακριβούς όρους, επιπλέον στέλνει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα στέκεται όρθια την δύσκολη αυτή περίοδο. Στο μέλλον είναι πιθανό να δούμε μια αναδιάρθρωση χρέους, την αντικατάσταση δηλαδή μέρους του ακριβού δανεισμού  μας με assets  χαμηλότερου κόστους και  μεγαλύτερη ζήτηση στη δευτερογενή αγορά ώστε να είναι ευκολότερη η αποπληρωμή του.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή