Βόμβα Χρυσοχοϊδη: “Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρουν τη βία”. “Έξω από τα βασικά δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών” η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπα στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο την 6η Δεκεμβρίου 2018

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά και σήμερα ως αντιπολίτευση, φανερώνει μεγάλο δισταγμό να δυσαρεστήσει ριζικά το ακραίο, απολύτως μειοψηφικό, ακροατήριο της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η τοποθέτησή του αυτή -ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου – αναμένεται να ανάψει φωτιές στις σχέσεις κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στοην εφημερίδα “Το Βήμα” (Δήμητρα Κρουστάλλη) ο κ. Χρυσοχοϊδης αποδίδει το κλίμα έντασης των ημερών (με αιχμή την ΑΣΟΕΕ) στον εσωκομματικό ανταγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ. “Προσπαθούν κάποιοι να τον μετατρέψουν (την εσωτερική πολιτική διαπάλη τους) σε πρόβλημα της κοινωνίας, σιγοντάροντας τη βία“, τονίζει και ρίχνει ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος – όπως λέει – δεν συμπεριφέρεται ως πρώην πρωθυπουργός, αλλά σαν αδέξιος ισορροπιστής μια βαρετής θυμικής γλώσσας”.

  • Ο κ. Χρυσοχοΐδης εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι οι νομοθετικές διατάξεις της κυβέρνησής του – ανεξάρτητα από τις προθέσεις της – είχαν δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών. “Γέμισαν ατιμώρητες σπείρες η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις. Διατάραξαν την ασφάλειά τους και δυσκόλεψαν τη ζωή τους”. Η “αποσυμφόρηση των φυλακών” λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επίσης ως συνέπεια “να βγούν έξω αμετανόητοι” (τρομοκράτες).

Ως συνέπεια και συνέχεια αυτής της “συνταγής αποτυχίας” ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί και τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας “έξω από τα βασικά δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών” τη στάση του “στα πρόσφατα γεγονότα, την ΑΣΟΕΕ, τα Εξάρχεια, τη ρηχή προπαγάνδα κάποιων υπερδικαιωματιστών” του κόμματος.

“Τώρα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της τρομοκρατίας, ξεκαθαρίζει και το ποιούς ξεβολεύουμε στα Εξάρχεια”. Και τονίζει με έμφαση: “Μην γίνονται λοιπόν κάποιοι θεσμικοί παράγοντες αθέλητοι ομολογητές της βαριάς παρανομίας”

“Ο νόμος δεν διαπραγματεύεται”

Ο υπουργός δηλώνει ότι “ο νόμος δεν διαπραγματεύεται, όπως και “η προστασία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη”. “Βγαίνουμε από την κρίση, δεν μας χρειάζεται το μίσος των λίγων”, τονίζει. “Άνθρωποι που μισούν δεν έχουν ιδεολογία”.

Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, δηλώνει ότι “είναι αφύσικο” να μένουν κλειστά. “Θέλουμε ανοιχτά Πανεπιστήμια”, λέει, και αφήνει αιχμές στην Πανεπιστημιακή ηγεσία: “Έκλεισαν το Πανεπιστήμιο γιατί φοβούνται να λειτουργήσουν”. “Φοβούνται τους τραμπούκους που ελεύθεροι σουλατσάρουν εκεί μέσα. Δεν είναι ο φόβος χτύπημα της ελευθερίας; Δεν είναι κοινή ντροπή όλων μας να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο;” αναρωτιέται, καταδικάζοντας πάντως “τη λαγνεία των κλομπ” και δηλώνοντας ότι η θέση του είναι: “ούτε ανομία ούτε αστυνομία” στα Πανεπιστήμια. 

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι έχει εξελιχθει “σε ένα παρακμιακό γεγονός αυξομειούμενης έντασης”. Όπως δηλώνει, ο ίδιος αισθάνεται “ως μεγίστη συλλογική αποτυχία ότι αυτή η γιορτή έγινε παρακμιακή διαδήλωση” και πιστεύει ότι “κανείς δεν είναι χωρίς ευθύνες γι’αυτό, ιδιαίτερα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]