«Βόμβα» Κίσινγκερ για Ταϊβάν: «Δεν μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων Κίνας και ΗΠΑ»

Κίσινγκερ: Η Ταϊβάν δεν μπορεί να επηρεάζει τις συζητήσεις Κίνας και ΗΠΑ

Μια «βόμβα», οι συνέπειες της οποίας εκτιμάται ότι θα φανούν στο εγγύς μέλλον, έριξε ο Χένρι Κίσινγκερ, στη διάρκεια βιντεοκλήσης στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο παρά-ένα-εκατόχρονος Κίσινγκερ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η Αμερική θα παρέμβει στρατιωτικά, αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν, πήρε όχι μόνο σαφείς αποστάσεις από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά προέβαλλε μια εντελώς διαφορετική οπτική για το ζήτημα της νησιωτικής χώρας που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της Κίνας και το ρόλο που παίζει στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν υπάρχει λύση με “δύο Κίνες”»

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν μέσω τεχνασμάτων ή μέσω μιας σταδιακής διαδικασίας να καταλήξουν σε μια “λύση με δύο Κίνες”, αλλά ότι η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσει να εξασκεί την υπομονή που έχει δείξει ως τώρα», είπε ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας ότι «μια άμεση αντιπαράθεση (σ.σ. ΗΠΑ και Κίνας) για την Ταϊβάν θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών» και προειδοποιώντας κατά της οικοδόμησης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στη βάση μόνο του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να καταλήξουν τα επόμενα χρόνια σε μια συνεννόηση για το πώς θα οικοδομήσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση», πρόσθεσε. «Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συζητήσουν πάνω σε αρχές, οι οποίες προκαλούν την αντιπαλότητά τους, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια για συνεργατικές προσπάθειες. Είναι σημαντικό για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να μετριάσουν την αντιπαλότητα της σχέσης τους» συμπλήρωσε.

Η σκληρή δήλωση Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στο Τόκιο εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την Κίνα, απάντησε: «Ναι». «Αυτή είναι η δέσμευση που λάβαμε… Συμφωνούμε με την πολιτική της ενιαίας Κίνας. Έχουμε συμφωνήσει με αυτήν και όλες οι επιδιωκόμενες συμφωνίες βασίστηκαν εκεί. Αλλά η ιδέα ότι, ότι μπορούν να την πάρουν με τη βία (σ.σ. την Ταϊβάν), απλά δεν είναι κατάλληλη» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε πάντως να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να υποβαθμίσει την δήλωση Μπάιντεν, η οποία διαφεύγει της πάγιας πολιτικής της «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το τι θα πράξει αν η Κίνα επιχειρήσει να κατακτήσει την Ταϊβάν. Η Ουάσινγκτον ενισχύει την Ταϊβάν με οπλικά συστήματα και εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με πιθανή στρατιωτική επέμβαση του Πεκίνου, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ως τώρα δεν έχει αναγνωρίσει τη νησιωτική χώρα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από την μαοϊκή Κίνα το 1949.

«Γέφυρα Ευρώπης-Ρωσίας η Ουκρανία»

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στην κατάσταση στην κατάσταση στην Ουκρανία και ποια θα ήταν, γι’ αυτόν, η ιδανική κατάληξη της πολεμικής σύρραξης την οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία, ο Κίσινγκερ είπε πως το καλύτερο στην τρέχουσα κατάσταση θα ήταν η επίτευξη ενός ουδέτερου καθεστώτος της χώρας, λέγοντας ότι «το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει η Ουκρανία τη θέση ενός ουδέτερου κράτους ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο Κίσινγκερ, μια πολιτική φυσιογνωμία που συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις ακόμα και σήμερα, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τους προέδρους των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, στη δεκαετία του 1970. Ο Κίσινγκερ έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τους χειρισμούς του στην εκεχειρία στο Βιετνάμ, ωστόσο, δύο μέλη της Ακαδημίας είχαν παραιτηθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους γεωπολιτικούς αναλυτές και παραμένει το μόνο εν ζωή μέλος της τελευταίας κυβέρνησης Νίξον.

Καμία δημοσίευση για προβολή