«Βόμβα μεγατόνων» από τον Γιουνκέρ: Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, είναι εντελώς διεφθαρμένη

Μόνο λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να γίνει μέλος της ΕΕ ως το 2030, ένας πολιτικός που έχει όσο ελάχιστοι συνδέσει το όνομά του με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης παρενέβη και τα όσα είπε αποτελούν… παγωμένο ντουζ για το Κίεβο και τις Βρυξέλλες.

«Διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα»

Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για όσους ανοίγουν μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος υποφέρει βαθειά. Είμαι πολύ θυμωμένος με κάποιες φωνές στην Ευρώπη που προσπαθούν να πείσουν τους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως. Αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία».

Ο Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι «όποιος έχει ασχοληθεί με την Ουκρανία γνωρίζει ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειές της, δεν είναι έτοιμη για ένταξη, χρειάζεται μαζικές εσωτερικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες», ενώ άφησε αιχμές συνολικά για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είχαμε κακές εμπειρίες με ορισμένα λεγόμενα νέα μέλη, για παράδειγμα όσον αφορά το κράτος δικαίου. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Κάτι σαν… διεύρυνση

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός επιχείρησε να «γλυκάνει το χάπι», σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Μολδαβία και την Ουκρανία, η οποία τόσο ενάρετα αντιστέκεται και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, πρέπει να διατηρηθεί», ωστόσο ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι η προοπτική αυτή για τις χώρες που αιτούνται ένταξη στην ΕΕ «δεν πρέπει να συνδεθεί με την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί απλά με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Αν σημειωθεί πρόοδος στις χώρες αυτές, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει σίγουρα να είναι δυνατή η συμμετοχή τους σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο Γιουνκέρ, ενώ φάνηκε να προσφέρει και ένα είδος εναλλακτικής, πέραν της πλήρους ένταξης μιας χώρας στην Ένωση, λέγοντας ότι «θα πρέπει να εργαστούμε για να καταστήσουμε δυνατή κάτι σαν μερική ένταξη, μια έξυπνη μορφή σχεδόν διεύρυνσης».

Υπέρ ειδικής πλειοψηφίας

Ταυτόχρονα, πάντως, «έστειλε μήνυμα» και στις Βρυξέλλες, αλλά και στις 27 χώρες-μέλη σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ, ζητώντας και αυτός το τέλος της αρχής της ομοφωνίας, καθώς υποστήριξε ότι στην Ένωση «χρειαζόμαστε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποφασίζουμε ομόφωνα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να γίνει με ειδική πλειοψηφία».

Η παρέμβαση Γιουνκέρ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς η χώρα συνεχίζει την αντεπίθεσή της στην υπό ρωσική κατοχή περιοχές στα ανατολικά και τα νότια, χωρίς, ωστόσο, να έχει πετύχει κάποια θεαματικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, το Κίεβο έχει ήδη λάβει ένα μεγάλο όχι για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ενώ πριν από μερικές ημέρες το Κογκρέσο των ΗΠΑ «θυσίασε» χρηματοδοτικό πακέτο για την Ουκρανία προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή