Βόρεια και Νότια Κορέα γράφουν ιστορία, όμως ΗΠΑ και Κίνα κρατούν πάντα τα γκέμια

 

Η πίπα της ειρήνης

Οι αρχηγοί της Βόρειας και Νότιας Κορέας μόλις έληξαν τον Κορεάτικο Πόλεμο και υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης. Γράφουν ιστορία. Γίνεται λόγος για τη σπουδαιότερη γεωπολιτική θετική εξέλιξη , παρά το γεγονός ότι κάποιοι την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, μιας και οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να έχουν νευρικές απολήξεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Γράφουν ιστορία “χορεύοντας”

Ο Πόλεμος της Κορέας δεν έληξε το 1953 αλλά το 2018. Οι δύο χώρες βρίσκονταν σε ανακωχή μέχρι την Παρασκευή, ημέρα  που ο δικτάτορας της Β. Κορέας Kim Jong-un και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Moon Jae-in έσφιξαν τα χέρια στην αποστρατικοποιημένη ζώνη συμφωνώντας ανακοινώνοντας ότι θα λήξουν οι εχθροπραξίες μεταξύ τους και υπογράφοντας σύμφωνο ειρήνης και αποπυρηνικοποίησης της κορεάτικης χερσονήσου. Έπειτα από ένα χρόνο οξύτατων εντάσεων μεταξύ τους, οι δύο αρχηγοί σχεδόν χόρεψαν μπροστά στις κάμερες την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

[more]

Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ;

Ο Ian Bremmer, εξειδικευμένος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ιδρυτής της Eurasia Group, χαρακτηρίζει το θέμα ως «το σημαντικότερο γεωπολιτικό επίτευγμα». Τονίζει, όμως, ότι αυτή η κίνηση θα δυσκολέψει τις ΗΠΑ να βάλουν την «αμυντική»  σφραγίδα τους  σε μία χερσόνησο που πλέον μυρίζει… ειρήνη. Πρακτικά, Βόρεια και Νότια Κορέα στο μέλλον δεν θα έχουν στρατιωτικές αλλά οικονομικές ανάγκες. Στο θέμα αυτό αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της Κίνας.

Ο Richard Haas, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, διατυπώνει ορισμένες αμφιβολίες για τη συμφωνία που απηχούν τις απόψεις ισχυρών κύκλων της Ουάσινγκτον. Σημειώνει ότι αρχικά πρέπει να διαπιστώσουμε τι θα κάνει η Βόρεια Κορέα για να μειώσει την έως τώρα απειλή προς τη Νότια. Κι έπειτα, πρέπει να δούμε αν θα ενδώσει η, σύμμαχος των ΗΠΑ, Νότιος Κορέα στις σειρήνες της συμφωνίας. Θα προχωρήσει – και σε ποιες – οικονομικές ανταμοιβές προς τον Kim Jong-un για χάρη των απλών υποσχέσεων που της έδωσε; Θα αγνοήσει ή όχι τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα που μέχρι πρότινος έτρεχε η Β. Κορέα;

Ποια τα κίνητρα του Kim Jong-un;

Κατά τον Richard Haas, η Β. Κορέα, που καθεστωτικά πρόσκειται στην Κίνα, δεν μπορεί να αγνοήσει την πίεση των ΗΠΑ, αλλά ούτε και το βάρος των επιπλέον κυρώσεων που της επέβαλλε ο ΟΗΕ μετά την επίδειξη δύναμης του Kim Jong-un προς τον Donald Trump. Η επίθεση όμως φιλίας προς τη Ν. Κορέα δεν αποκλείεται να είναι και ένα παιχνίδι τακτικής για να πετύχει την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη χερσόνησο. Στο μεταξύ δημιουργεί κλίμα εύνοιας για να ζητήσει ανακούφιση από τις κυρώσεις και κερδίζει χρόνο γνωρίζοντας ότι το πεδίο πυρηνικών δοκιμών έχει υποστεί ζημιά.

Με δυο λόγια

Βόρεια και Νότια Κορέα κάπνισαν την πίπα της ειρήνης και πίσω από τον καπνό οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις του Kim Jong-un. Το έργο έχει αρκετές «συνέχειες».

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή