Βούλιαξε” η Wall Street: Στην εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 12,4%, ο S&P 11,5% και ο Nasdaq 10,5%

Το «λουκέτο» στην Silicon Valley Bank οδήγησε τη Wall Street στο κόκκινο

Βούλιαξε” η Wall Street, που ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα της από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και άφησε τον Φεβρουάριο με διψήφιες απώλειες.

  • Στην εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 12,4%, ο S&P 11,5% και ο Nasdaq 10,5%. Σημειώνεται ότι ο S&P χρειάστηκε μόλις έξι συνεδριάσεις για να υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά σε επίπεδα διόρθωσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε χθες 1,39% ή 357 μονάδες στις 25.409 αν και νωρίτερα είχε φτάσει να «βουλιάζει» πάνω από 1000 μονάδες. Παράλληλα ο S&P σημείωσε πτώση 0,82% στις 2.954 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 8.567 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊου στις ΗΠΑ κράτησε τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε εκ νέου χαμηλότερα, τούτη τη φορά κατά 14 μονάδες βάσης στο 1,12% και αντίστοιχα η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε κάτω από 1%.

“Φρένο” στη χθεσινή  κατρακύλα έβαλε η διαβεβαίωση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, προσθέτοντας ότι η Fed θα ενεργήσει καταλλήλως εφόσον χρειαστεί.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά» ανέφερε σε ανακοίνωσή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ. «Ωστόσο, ο κορωνοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους για το οικονομικό outlook. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία» πρόσθεσε.

  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1045 δολ. από 1,0002 την προηγούμενη μέρα.
  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 5% στα 44,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών ήτοι κατά 4,6% στα 1.566 δολ./oz.
  • Στην εβδομάδα το πετρέλαιο έχασε 16% και ο χρυσός 5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή