Βρετανία: Πώς μια είδηση περί μεγαλύτερης της αναμενόμενης ανεργίας μπορεί να έχει… θετικό αντίκτυπο στην οικονομία

Αν διατηρήσει αμετάβλητα τα (υψηλά) παρεμβατικά της επιτόκια η BoE, αυτό θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην Βρετανική ανάπτυξη, ακόμα και στην αποτροπή ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, με οφέλη για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου - και για τους Βρετανούς ανέργους.

Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας( BoE)- Μια δύσκολη χρονιά οικονομικά βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο

Οριακά μεγαλύτερη της αναμενόμενης από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) ήταν η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τον μήνα Αύγουστο 2023, για να διαμορφωθεί σε 4,2% βάσει νέας μεθοδολογίας υπολογισμού της, αντί στο 4,1% των εκτιμήσεων αναλυτών, επενδυτών και τραπεζιτών. Η Βρετανική ανεργία είχε παραμείνει αμετάβλητη σε 4,3% στους τρεις μήνες Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος 2023.

Το νέο στατιστικό εύρημα αξιολογείται, ότι αυξάνει την πίεση στην BoE να τηρήσει στάση αναμονής και να απόσχει από περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα – τουλάχιστον, προς το παρόν. Σε μίνι-έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών, μια ισχυρή πλειονότητα εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα της Βρετανικής στερλίνας θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,25%, στην ερχόμενη σχετική της συνεδρίαση στις 2 Νοεμβρίου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τραπέζης Αγγλίας έχουν εκφράσει δημοσίως την ανησυχία τους για τον επίμονα υψηλό ρυθμό αύξησης – +7,8% – των μισθών στην Βρετανική οικονομία εν μέσω πληθωριστικού περιβάλλοντος, γεγονός που βεβαίως τροφοδοτεί και αυτό τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κατά έναν παράδοξο τρόπο η είδηση της ελαφρά μεγαλύτερης ανεργίας από το αναμενόμενο επίπεδο ήταν… “ευπρόσδεκτη” είδηση, υπό την έννοια, ότι η ύπαρξη περισσοτέρων ανέργων θα συνδράμει στην αποθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων από την πλευρά των μισθών, κατά συνέπεια θα συμβάλλει στη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων της BoE στο τρέχον επίπεδό τους, καθώς στόχος της είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού στο 2%.

Βεβαίως, αν διατηρήσει αμετάβλητα τα (υψηλά) παρεμβατικά της επιτόκια η BoE, αυτό θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην Βρετανική ανάπτυξη, ακόμα και στην αποτροπή ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, με οφέλη για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου – και για τους Βρετανούς ανέργους.

Καμία δημοσίευση για προβολή