Βρετανικό Μουσείο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής μετά τον σάλο για τους κλεμμένους θησαυρούς

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα, Παρασκευή (25/8) ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος.

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι είχε γίνει καταγγελία για πωλήσεις αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου στο eBay, οι υπεύθυνοι τις αγνόησαν.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ένας ειδικός σε αρχαιότητες με έδρα το εξωτερικό είχε μετατραπεί σε ντετέκτιβ και είχε ανακαλύψει πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα που εμφανίστηκε στο eBay με τιμή πώλησης 40 λίρες, ήταν ένα κομμάτι που απεικονιζόταν στον διαδικτυακό κατάλογο του μουσείου.

Ενημέρωσε το Βρετανικό Μουσείο και ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού τον διαβεβαίωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί.

Πρόκειται για ειδικό στις αρχαιότητες που είδε το ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, κατανόησε την αληθινή αξία του και επικοινώνησε με την Telegraph. Ήξερε ότι ήταν κομμάτι που απεικονίζεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βρετανικού μουσείου το οποίο και ειδοποίησε τον Ιούνιο του 2020.

Προς αγανάκτηση του, όπως λέει ο ίδιος, επί τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο κι επακολούθησε η απόλυση του Πίτερ Τζον Χιγκς, επιμελητή για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή