Βυθίστηκε η Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη Dow Jones σε επίπεδο μονάδων στην ιστορία του (-2.997)

Mε oριακές διακυμάνσεις έκλεισε η Wall Street, Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Βυθίστηκε χθες η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 2.997 (-12,93%) και τον S&P 500 325 μονάδες (-11%), παρά την παρέμβαση της Federal Reserve την Κυριακή με τον μηδενισμό των επιτοκίων της. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη Dow Jones σε επίπεδο μονάδων στην ιστορία του. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 970,28 μονάδες ή – 12,32% στις 6.904,59 μονάδες, καταγράφοντας επίσης τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο, με τις 17 να καταγράφουν διψήφιες απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν Boeing (-23,85%), Travelers (-20,80%) και Home Depot (19,79%).

Σημειώνεται ότι η χθεσινή κατάρρευση ακολουθεί τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που ξεπέρασαν το 8% για τον Dow Jones και τον S&P 500 που μαζί με τον Nasdaq ακολούθησαν τον βιομηχανικό δείκτη σε έδαφος bear market. Η τελευταία ορίζεται ως πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό ενός δείκτη.

 

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC η αγορά της Wall Street έχασε τα φρένα της μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να προχωρήσει σε σχεδόν μηδενισμό των επιτοκίων της καθώς η κίνηση εκλήφθηκε ως κίνηση απελπισίας, εγείροντας το ερώτημα «τι άλλο μπορεί να κάνει εάν δεν λειτουργήσει και αυτό». Όπως δείχνει η σημερινή συνεδρίαση , η Wall Street δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων για την Κεντρική Τράπεζα.

Η αδυναμία των αγορών να ανακάμψουν με αφορμή το πακέτο στήριξης της Fed υπογραμμίζει την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να πείσουν ότι έχουν επαρκή εργαλεία για να διασώσουν τις διεθνείς αγορές μετά από 12 χρόνια τροφοδοσίας τους με φρέσκο χρήμα. Τα πυρομαχικά σώθηκαν και οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό, ακολουθώντας το γενικότερο “τσουνάμι” πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς η επέλαση του κορονοϊού στον πλανήτη έχει επιβάλλει “παύση” στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις επιδεινώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την κατρακύλα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αλλά και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που οδήγησαν το αργό να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας απώλειες άνω του 23%, παρά τη μικρή ώθηση που δέχθηκαν την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Στο – 2% ο χρυσός, στο -12% το ασήμι

Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, ενώ το ασήμι έκλεισε σε χαμηλό άνω των δέκα ετών καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω της ακραίας ανησυχίας και των καταιγιστικών πιέσεων που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 30,20 δολ. ή  2% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 1.486,50 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι τιμές βρέθηκαν νωρίτερα να χάνουν πάνω από 4%.

Βουτιά σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαίου να χάνει σχεδόν 12% στα 12,816 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στα χαμηλά της ημέρας κατρακύλησε έως και 19%. Μεγάλες απώλειες γνώρισε και ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαίου να κατρακυλά 2,9% στα 2,3925 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Απριλίου έχασε σχεδόν 12% στα 657,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κατάφερε να σημειώσει μικρά κέρδη 0,3% κλείνοντας στα 1.514,10 δολ. ανά ουγγιά.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή