«Ξεφεύγει» η Τουρκία, τα βάζει με το γερμανικό ΥΠΕΞ για την υποστήριξη στην Ελλάδα, «να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών»

Τον έντονο εκνευρισμό της Τουρκίας προκάλεσε η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εκφραζόταν ανησυχία για την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Άγκυρα σε επίπεδο ρητορικής έναντι της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε σημειώσει ότι «επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του να… επιτιμά το Βερολίνο, κατηγορώντας το ότι «είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος διατυπώνει αβάσιμες καταγγελίες κατά της χώρας μας» και ισχυριζόμενο, πέρα από κάθε λογική, ότι «η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας».

‘Εξαλλη αντίδραση

Αναλυτικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «είναι λυπηρά τα ατυχή λόγια του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που έκανε χθες στη συνέντευξη Τύπου, κατά της Τουρκίας με βάση τις παράνομες αξιώσεις της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι το μέρος που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τις διμερείς συναντήσεις και τα Μέτρα Οικοδόμησης του ΝΑΤΟ για ένα χρόνο και ότι, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο, δήλωσε ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις. Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχουν καμία εξουσία και ευθύνη».

Τουρκική ανησυχία

Η αντίδραση της Τουρκίας -αν και κινείται στο γνωστό αναθεωρητικό πλαίσιο της Άγκυρας- προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους:

  • πρώτον, διότι στρέφεται ανοιχτά κατά της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, ουσιαστικά αμφισβητώντας την ικανότητα του Βερολίνου να επιδείξει αντικειμενικότητα και ευθυκρισία για ζητήματα που είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα και
  • δεύτερον, διότι το ύφος δείχνει καθαρά ότι η Τουρκία ανησυχεί ότι πλέον ακόμα και χώρες που ακολουθούσαν την τακτική «βρείτε τα» στα ελληνοτουρκικά, αλλάζουν ρότα και προσεγγίζουν στις ελληνικές θέσεις που, άλλωστε, είναι και θέσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή