Υπεροχή σε αέρα και θάλασσα: Ποιά είναι τα Ελληνικά “F 35A” και οι Αμερικανικές LCS φρεγάτες πολλαπλών ρόλων

 

Αύριο Δευτέρα, θα γίνει επίσημη ανακοίνωση και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της LOA  (Letter o f Acceptance) των ΗΠΑ, όπου θα περιγράφονται όλες οι προαιρέσεις που αφορούν στα F-35 με το δυνητικό κόστος για δύο Μοίρες αεροσκαφών.

Στο επίσημο Αμερικανικό κείμενο θα περιγράφονται  αναλυτικά όλες οι πιθανές διαμορφώσεις του αεροσκάφους, τα όπλα που αποδεσμεύει η αμερικανική κυβέρνηση για την Ελλάδα και οι υποδομές που απαιτείται να κατασκευαστούν στο αεροδρόμιο που θα φιλοξενούνται, πιθανότατα στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας. Επίσης θα αναλύονται η προμήθεια συστημάτων υποστήριξης, η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών, η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών, η εγκατάσταση εξομοιωτών και άλλες παροχές που περιλαμβάνονται στο πακέτο των F-35.

Ποιό είναι το Ελληνικό F-35A

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση του F-35A που θα αποκτήσει τελικά η Ελλάδα είναι η TR3 Blk 4 (Technology Refresh 3, Block 4).Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα με προηγμένες δυνατότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, επικοινωνιών, αποκάλυψης και παρακολούθησης στόχων, σύζευξης και μεταφοράς δεδομένων σε όλα τα στοιχεία της αεράμυνας. Ενα ιπτάμενο «στρατηγείο» όπως το χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί.

Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη, ισχυρότερο υπολογιστή μάχης και εξελιγμένο ραντάρ και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.Το κόστος για μία Μοίρα 20 αεροσκαφών υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2027 ή τις αρχές του 2028. Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν εκεί για μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πρώτων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι 4 σύγχρονες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων

Παράλληλα με τα F-35, όπως έγινε χθες γνωστό, με δωρεάν παραχώρηση ως EDA (Excess Defense Articles) δίνονται στην Ελλάδα:

  • 4 πλοία LCS
  • 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H
  • 3 Περιπολικά για το Λιμενικό κλάσης Protector
  • 60 τεθωρακισμένα Bradley
  • 10 κινητήρες για τα P-3B Orion
  • Διάφορα φορτηγά και πλατφόρμες ρυμούλκησης

Πέρα από τα παραπάνω, για τα οποία είτε έχουν σταλεί στο Κογκρέσο οι σχετικές αναγγελίες, ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα θα έχει προτεραιότητα στην παραχώρηση οχήματων ΜRAP (θωρακισμένα με αντοχή σε νάρκες), όταν αυτά είναι διαθέσιμα από του χρόνου.

  • Μεγάλο απόκτημα θεωρείται από το Πολεμικό Ναυτικό η παραχώρηση των 4 LCS. Πρόκειται για μεγάλες μονάδες επιφανείας, που θεωρούνται οριακά ως φρεγάτες πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Είναι πλοία που ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου, μπορούν να υπερασπίζονται την Ελληνική ΑΟΖ όπως έχει διευρυνθεί μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο (αλλά επίσης επιτρέπουν στο Πολεμικό Ναυτικό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο) και συμπληρώνουν ιδανικά τις δυνατότητες των Belharra.

“Φορτηγά με δυνατότητες σπορ αυτοκινήτων”

Άριστος γνώστης των θεμάτων που αναφέρονται στο Πολεμικό Ναυτικό, σχολίαζε χαρακτηριστικά στο economico ότι οι 4 LCS που παραχωρούνται στην Ελλάδα είναι  “ισχυρά φορτηγά με κιβώτιο ταχυτήτων σπορ αυτοκινήτου”.

  • Το Ναυτικό των ΗΠΑ ναυπήγησε 5 τέτοια σκάφη δοκιμαστικά και μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις παρήγγειλε 20 νέα “κομάτια” για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά τα  δοκιμαστικά πλοία (κόστους 500 εκατ. δολαρίων το καθένα) παραχωρούνται δωρεάν τώρα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο για να τα ολοκληρώσει επιχειρησιακά θα δαπανήσει για το κάθε πλοίο περίπου 30 εκατ. δολ. για το μηχανοστάσιο και περίπου 110 εκατ. δολ. για τα οπλικά συστήματα – κόστος που θα καλυφθεί από χαμηλότοκα δάνεια διάρκειας 30 ετών (FMS). Με άλλα λόγια και με δεδομένη τη δωρεάν παραχώρησή τους, το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 4 (πιθανόν και 5) LCS σε τιμή μικρότερη από το κόστος μιας σύγχρονης φρεγάτας Belharra.

Η απόκτηση των LCS θεωρείται από τους αρμόδιους του Πολεμικού Μαυτικού “ιδανική ενδιάμεση λύση”, έως ότου οργανωθεί η ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία η “ελληνική φρεγάτα πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου”, ώστε η διαρκής υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα.

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή