«Υπόγειες» διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ: Όταν ο Μακρόν ήθελε να προτείνει τον Ντράγκι για γ.γ. του ΝΑΤΟ

Πολύ παρασκήνιο, πολλές «υπόγειες» διεργασίες, πολλές αλλαγές στις ισορροπίες: ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι αναδιατάσσει δραματικά το power play στην Ευρώπη και οδηγεί σε διάφορες «συμμαχίες» που ως πρόσφατα φαίνεται ότι θα θεωρούνταν μάλλον αδιανόητες.

Πρόταση με ευρύτερη στήριξη

Έτσι, ίσως και να μην αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη η πληροφορία που μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ, ότι ο Γάλλον πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προτίθεται να προτείνει για νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αν και ο Ντράγκι δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, υπήρξε ένα «φιλικό» δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών στο Ελιζέ. Το ενδεχόμενο να πάρει τη σκυτάλη από τον Γενς Στόλτενμπεργκ τον Ιούνιο, και όχι μόνο με τη γαλλική στήριξη, φαίνεται ότι συζητήθηκε σοβαρά μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Ο Ντράγκι συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για την επανεκλογή του και πήγε μαζί του στο Κίεβο. Όμως υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης εξόργισε τη Τζόρτζια Μελόνι καθώς συνέκρινε την Ιταλία με την Ουγγαρία και την Πολωνία ενώ είπε πως «θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ρώμη, αλλά θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τον σεβασμό των αξιών και των κανόνων του κράτους δικαίου», μετά τη νίκη των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας και τις ανησυχίες ολόκληρης της Ευρώπης για στροφή σε μείζονες πολιτικές.

Διαψεύδει ο Ντράγκι

Όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα, ο Μακρόν πρόκειται να γευματίσει στη Ρώμη με τον πρόεδρο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου. Πάντως, πηγές κοντά στον Ντράγκι διαψεύδουν την πρόταση Μακρόν. Σύμφωνα με πηγές του Palazzo Chigi, το δείπνο με τον Μακρόν ήταν «μια χειρονομία προσοχής και μεγάλης ευγένειας» από την πλευρά του Γάλλου προέδρου και ότι ο Ντράγκι αποδέχτηκε την πρόσκληση για το δείπνο καθώς ήθελε να τον αποχαιρετίσει και να τον ευχαριστήσει για την καλή συνεργασία που είχαν.

Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές εμπεριέχουν και μια δεύτερη ανάγνωση: ότι το Παρίσι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο με τον νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος φαίνεται ότι π.χ. για το θέμα της Ουκρανίας εκφράζει 100% τις θέσεις της Ουάσινγκτον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κατά καιρούς επιφυλάξεις για συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής που εκφράζουν άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Επίσης, η πρόταση Μακρόν για τον Ντράγκι δείχνει ότι το Παρίσι θα ήθελε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή