Υπόθεση Γεωργούλη: Τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκλονιστική ανάρτηση της καταγγέλουσας και η «έκρηξη» στο πολιτικό σκηνικό

Υπόθεση Γεωργούλη: Τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκλονιστική ανάρτηση της καταγγέλουσας και η «εκρήξη» στο πολιτικό σκηνικό

Σε μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο «παρά πέντε» της προκήρυξης των εκλογών εξελίσσεται η υπόθεση Γεωργούλη, η οποία προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Παρέμβαση Τσίπρα

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε σε πλήρη αποκοπή των δεσμών του με τον ευρωβουλευτή μόλις έγινε γνωστό ότι οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα – μάλιστα, o πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «σε ότι μας αφορά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, με έμφυλη βία, με σεξουαλική βία, δεν υπάρχουν ναι, μεν αλλά, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις» – υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την υπόθεση.

Φήμες και ερωτήματα

Κι αυτό, διότι ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε ότι υπήρχαν φήμες σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης από τον Α. Γεωργούλη της καταγγέλουσας, Ελένης Χρονοπούλου, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι οι φήμες είχαν οδηγήσει τον επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να συναντηθεί για το θέμα με τον καταγγελόμενο, ο οποίος και τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν ισχύει κάτι. Από την πλευρά του, ο Δ. Παπαδημούλης παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με τον Α. Γεωργούλη για το θέμα, αλλά, όπως είπε, «το διέψευσε κατηγορηματικά», προσθέτοντας ότι οι φήμες δεν «κούμπωναν» με τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ζήτημα» με την υπόθεση αυτή, καθώς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα:

  • Ο Δ. Παπαδημούλης διερεύνησε περαιτέρω τις φήμες, ή αρκέστηκε στη συζήτησή του με τον Α. Γεωργούλη;
  • Ενημέρωσε για το θέμα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς το άφησε στην άκρη;
  • Έγινε κάποια σύσταση στον ευρωβουλευτή, καθώς όπως σημείωσε ο Γιώργος Κύρτσος, υπάρχει πάγια οδηγία προς τους ευρωβουλευτές να μην εμπλέκονται προσωπικά με εργαζόμενους στις υπηρεσίες της ΕΕ;

Συγκλονιστική ανάρτηση

Την ίδια στιγμή, η καταγγέλουσα, Ελένη Χρονοπούλου, με ανάρτησή της στα social media, δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση αυτή, αποκαλύπτοντας ότι η καταγγελία της ήταν επώνυμη και συνοδευόταν από ντοκουμέντα σχετικά με την κακοποίησή της. Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Γεωργούλης: Αρνείται τις κατηγορίες

Από την πλευρά του, διά των δικηγόρων του, ο καταγγελόμενος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι «ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται (ΣΣ: προφανώς από την υπεράσπιση) αθώος. Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του».

Αδύναμη γραμμή άμυνας

Υπό αυτές τις συνθήκες, και ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για άλλες δύο καταγγελίες σε βάρος του Α. Γεωργούλη, μία για σεξουαλική παρενόχληση και μία για κακοποιητική συμπεριφορά, γίνεται προφανές ότι η βασική γραμμή άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, μόλις έγινε γνωστό το αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή, αμέσως απέκοψε κάθε σχέση μαζί του, αδυνατίζει δραστικά, καθώς εμφανίζεται να μην έχει δώσει τη δέουσα προσοχή σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα -πολιτικό και ηθικό- το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ιδεολογίας του.

«Καμία εργαλειοποίηση»

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η υπόθεση Γεωργούλη «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι «είναι μια υπόθεση με σοβαρές καταγγελίες. Από την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε την οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησής της. Ούτε με γενικεύσεις, ούτε με το να υποκαταστήσουμε την κρίση της Δικαιοσύνης, ούτε με το να πούμε ότι αν τα πράγματα είναι έτσι, χαρακτηρίζεται ένα ολόκληρο κόμμα και οι ψηφοφόροι του -με χαρακτηρισμούς που έσπευδαν να μας αποδώσουν οι αντίπαλοί μας και να κάνουν πολιτική μ’ αυτά στο παρελθόν- ούτε και να καταδικάσουμε».

Πυρά από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον. Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας», ενώ και το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «άλλη μια υπόθεση κακοποίησης γυναικών που πρέπει να διερευνηθεί, άλλη μια αποκρουστική αντιπαράθεση, με στοιχεία κουτσομπολιού, που αφήνει στο απυρόβλητο το κρίσιμο ζήτημα, που είναι καταγγελίες να σέρνονται για χρόνια και τα θύματα να παραμένουν, εντελώς απροστάτευτα, ακόμη και για τη στοιχειώδη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων».

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υπερασπιστεί το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που ισχυρίζεται ότι έχει έναντι των άλλων κομμάτων σε μια υπόθεση που του προκαλεί σοβαρή αμηχανία…

Καμία δημοσίευση για προβολή