Υψηλή ανάπτυξη αλλά και τέσσερα «αγκάθια» για την οικονομία: Τι δείχνει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση. Citigroup:«Απογείωση» του ΑΕΠ

Η Capital Economics βλέπει ανάπτυξη για την για την Ελλάδα

Ελληνική Οικονομία: Καλά λόγια αλλά και συστάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την 11η αξιολόγηση .

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι αρχικά είχαν υπολογισθεί αλλά υπάρχουν θέματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως η βιωσιμότητα του χρέους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά στους συνταξιούχους.

«Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Tα σενάρια για το χρέος

Για το δημόσιο χρέος οι συντάκτες της έκθεσης έχουν τρία σενάρια με το βασικό να προβλέπει ότι  το χρέος μειώνεται στο 57,6% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ορισμένους τομείς της οικονομίας η πρόοδος είναι πιο αργή απ’ ότι υπολογιζόταν στην 10η αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν στα 900 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζεται μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση που εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

Η τρέχουσα καθυστέρηση, προστίθεται,  καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.

“Καμπανάκι” για τα κόκκινα δάνεια

Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων ενώ επισημαίνει και την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην εκκαθάριση των υποθέσεων από τον παλαιό νόμο Κατσέλη. Η έκθεση τονίζει ότι περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την εκκρεμή απόφαση του Δικαστηρίου για τις αναδρομικές συντάξεις.

Παράλληλα επισημαίνεται  η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά και στο ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας. Η έκθεση θεωρεί ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, όπως πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις. Στις αβεβαιότητες  προστίθενται οι πιέσεις στις τιμές αλλά και η πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Σταϊκούρας: Προκλήσεις και δυσκολίες

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της έκθεσης επισημαίνει ότι η πρόοδος της οικονομίας είναι καρπός σκληρής και συστηματικής δουλειάς. Οι διαπιστώσεις αυτές «συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες. Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Citigroup: “Απογείωση” του ΑΕΠ στο 8,8%

Εν τω μεταξύ νέα θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχονται από το εξωτερικό. Η  Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 από 5,3% σε 8,8% επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν  κατά 12,5% το τρέχον έτος και κατά 9,7% το 2022 ενώ παράλληλα οι  εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 12% και 10,9% αντίστοιχα.

Καμία δημοσίευση για προβολή