Ζήτησα μια συνολική και δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα επεσήμανε ο Ντράγκι

Ντράγκι κοινή προμήθεια

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον προστατευτισμό, τα τρωτά σημεία στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένουν σημαντικοί.

«Για πολλές από αυτές τις αλλαγές, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε με αρκετή βεβαιότητα εάν θα προκαλέσουν αλλαγή από την τροχιά που αρχικά αναμενόταν να ακολουθήσει ο πληθωρισμός όταν αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων τον Ιανουάριο», επεσήμανε.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί κατά πόσον η απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινής ή μόνιμης φύσης και να εκτιμηθούν οι κινητήριες δυνάμεις που οφείλονται στη μείωση της διεθνούς τιμής των βασικών προϊόντων.

Τα ισχύοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των TLTRO, εξακολουθούν να επηρεάζουν θετικά το κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει μια μετρήσιμη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία παρά την πρόσφατη αύξηση της χρηματοπιστωτικής αστάθειας», τόνισε.

Ο κ. Ντράγκι έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «εάν μερικοί από τους χαμηλότερους κινδύνους αποδυναμώσουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα περισσότερο θεμελιωδώς από ό, τι σχεδιάζουμε επί του παρόντος, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «Κατά την τελευταία ακρόαση του Ιουνίου, ζήτησα μια συνολική και δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα.
Τις επόμενες εβδομάδες, η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας ήταν πολύ δύσκολη και απαιτούσε τεράστιες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, είμαι ευγνώμων που στο τέλος επιτεύχθηκε συμφωνία».

«Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτυχθεί και να επωφεληθεί πλήρως από τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα. Η ΕΚΤ συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου, στη διαπραγμάτευση του προγράμματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την παροχή βοήθειας έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή