Η Μέρκελ διασώζει τη Lufthansa: Στο κράτος το 20% της εταιρίας έναντι πακέτου 9 δισ. ευρώ

Η Lufthansa, ο  μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στην Ευρώπη, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης, ύψους έως και 9 δισ. ευρώ(9,9 δισ. δολάρια). Το πακέτο θα περιλαμβάνει ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ από την KfW – γερμανική κρατική τράπεζα- και την αγορά μεριδίου από το γερμανικό Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, γνωστό ως WSF.

Σε αντάλλαγμα της «σανίδας σωτηρίας», το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20%-25% στην Lufthansa, ως εξής:

  • Το WSF θα αποκτήσει μερίδιο 20% στην Lufthansa μέσω μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.
  • Επιπρόσθετα, θα συμφωνηθεί ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με το WSF, το οποίο θα μπορεί να ανταλλαχτεί με ένα επιπλέον ποσοστό 5% συν μια μετοχή στην ονομαστική αξία στην περίπτωση μιας εξαγοράς μετοχών από τρίτο μέρος.  

Η γερμανική κυβέρνηση θα καταλάβει δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρίας, θα ασκεί όμως τα δικαιώματα ψήφου μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ως προστασία απέναντι σε επιθετικές εξαγορές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει δυνατότητα να μπλοκάρει σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Handelsblatt η αύξηση κεφαλαίου και το τελικό πράσινο φως θα δοθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση.Οι όροι της συμφωνίας θα περιλαμβάνουν και αναστολή των μελλοντικών μερισμάτων, επιβολή ορίων στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών αλλά και δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο σε συνεννόηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών εταιρειών: «Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε πολύ γενναία τις ενέργειες διάσωσης, καθώς θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο», δήλωσε κληθείσα να σχολιάσει απόψεις που θέλουν την Κίνα και τις ΗΠΑ να ενισχύουν πιο δυναμικά τις εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή