Ο Αλέξης Τσίπρας εξομολογείται στην Ολγα Τρέμη τι θέλει από τον Μητσοτάκη και τη Φώφη – Εξηγεί γιατί υπάρχει αταξία στο ΣΥΡΙΖΑ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την Ολγα Τρέμη στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών. Είναι η πρώτη φορά που εξέφρασε ευθέως την επιθυμία του για μια “κόκκινη γραμμή” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο και ότι αν ο πρωθυπουργός αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία ο ίδιος θα ανταποκριθεί.

Με δεδομένη την πόλωση στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συμπεριφερθεί θεσμικά προσκαλώντας τον πρωθυπουργό στην καθιέρωση επικοινωνίας μεταξύ τους για τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα εσωκομματικά προβλήματα απέδωσε την αταξία που συχνά παρουσιάζεται σε προσωπικές στρατηγικές.

Υιοθέτησε, δηλαδή, την παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι μπορεί να διαμαρτύρονται κάποιοι που ανησυχούν για το ρόλο τους και την απώλεια της επιρροής τους. Και επειδή η συζήτηση ήταν για τον κυοφορούμενο ή διακηρυγμένο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημασία η διαπίστωσή του που, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αφορά τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και άλλα στελέχη που αγωνιούν για την προστασία της “καθαρότητας” του κόμματος και την αποφυγή “μόλυνσης” από τον σοσιαλδημοκρατικό ιό.

Ο ίδιος έδειξε ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και εμμέσως κάλεσε την Φώφη Γεννηματά σε δημόσιο διάλογο. Μπορεί η “χημεία” του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να είναι κάκιστη, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση με συντονίστρια την Ολγα Τρέμη!

“Όταν συναντιόμαστε, το κλίμα είναι ευχάριστο, δεν είναι δυσάρεστο, αλλά δεν είμαστε φίλοι, τι να κάνουμε τώρα;”, λέει ο Αλέξης Τσίπρας στην Όλγα Τρέμη

“Οι σχέσεις μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη”

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Να σας πω κάτι άλλο, για να αλλάξουμε λίγο και πεδίο: με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχετε απευθείας επικοινωνία ή έστω μέσω κάποιων διαύλων; Δηλαδή, με άλλα λόγια, αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο διάστημα, το μέτωπο στον Έβρο, τη μάχη κατά της πανδημίας, την τουρκική προκλητικότητα και τη στρατηγική της Τουρκίας που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι σχεδιάζει και θερμό επεισόδιο, όλα αυτά  τα κουβεντιάζετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω μια τυπική σχέση.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Γιατί; Δυο νέοι άνθρωποι είστε, γιατί δεν μπορείτε να κουβεντιάσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού αυτό πάντοτε. Η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Μιλάω για προσωπική σχέση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν συναντιόμαστε, το κλίμα είναι ευχάριστο, δεν είναι δυσάρεστο, αλλά δεν είμαστε φίλοι, τι να κάνουμε τώρα;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δε λέω αν είσαστε φίλοι…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε και εύκολα φίλοι.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δε λέω αν είστε φίλοι, λέω αν κουβεντιάζετε, αν ανταλλάσσετε άποψη για θέματα τα οποία είναι βασικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού αυτό. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει και πολιτική επιλογή σταθερής επικοινωνίας.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή λέτε ότι εσείς θα ήσασταν πρόθυμος; Αν καταλαβαίνω καλά…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ υπήρξα Πρωθυπουργός με αρχηγό αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή λέτε ότι εσείς θα ήσασταν πρόθυμος να έχετε πιο συστηματική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, αλλά διαπιστώνετε ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ανάλογη προθυμία; Τι λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπήρξε ποτέ στιγμή που θα σηκώσει το τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός και δεν θα ανταποκριθεί ο αρχηγός τη αντιπολίτευσης. Και ομολογώ, επειδή οι ρόλοι μας αντιστράφηκαν, για ένα διάστημα τριών ετών ήταν αντίθετοι οι ρόλοι, ήμουν εγώ Πρωθυπουργός και ήταν αυτός ο αρχηγός της αντιπολίτευσης…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Τότε σηκώνατε το τηλέφωνο ως Πρωθυπουργός;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι η ενημέρωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν συνεχής. Μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι. Δεν έπαιρνα τηλέφωνο κάθε μέρα, αλλά έπαιρνα τηλέφωνο, ζητούσα να τον ενημερώσω.

Ακόμη και σε κρίσιμες καμπές, ας θυμηθούμε για παράδειγμα το κρίσιμο εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε κάθε στροφή της Συμφωνίας, υπήρχε ενημέρωση. Και τηλεφωνική ενημέρωση και δια ζώσης ενημέρωση. Τότε που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν ακολουθούσε μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή σ’ ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά παρότρυνε τους τσολιάδες να βγαίνουν στις διαδηλώσεις.

Και τότε, σας θυμίζω ότι όταν τον καλούσα στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτούσε να μην υπάρχει ζωντανός ήχος στις κάμερες και παίζαμε παντομίμα. Όλα για την επικοινωνία. Αλλά πιστεύω ότι ενημέρωση ουσιαστική για τις κρίσιμες κινήσεις που έκανε τότε η κυβέρνηση είχε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρέπει να έχει. Εμείς έχουμε μιλήσει δυο φορές όλες κι όλες. Τότε που με κάλεσε ο ίδιος στο γραφείο του.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να το διευκρινίσουμε αυτό, γιατί έχει ενδιαφέρον: δεν είναι επιλογή σας αυτό; Λέτε ότι είναι επιλογή του Πρωθυπουργού, ξαναρωτώ, να μην έχετε τακτική επικοινωνία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα ποιανού είναι επιλογή;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή, εσείς θα ήσασταν πρόθυμος να έχετε επικοινωνία; Θεωρείτε ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και θα ήταν χρήσιμο και απαιτείται.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Αλλά; Δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές. Μα, καταρχάς, εγώ ως Πρωθυπουργός κάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Άλλο σας λέω. Σας μιλώ για την προσωπική επικοινωνία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και η προσωπική επικοινωνία, είναι όμως μέρος μιας στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, έτσι δεν είναι; Ο Πρωθυπουργός ως Πρωθυπουργός επιλέγει. Θα μοιράζατε κρίσιμες σκέψεις για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής με τα κόμματα και ιδιαίτερα με το κόμμα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια; Φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει αυτό, πώς αλλιώς να σας το πω;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Μάλιστα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης αυτό.

Για τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Θα ανατρέξω  στην τελευταία σας συνέντευξη στην Καθημερινή. Είπατε, χρησιμοποιώ τη δική σας έκφραση, ότι «το στοίχημα είναι να επανέλθουμε όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ως δύναμη δημιουργίας». Έχετε κάνει και, θα έλεγα, θαρραλέα, αρκετές φορές την αυτοκριτική σας για το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Είναι  η περίφημη, όπως την ονομάζουν, νοοτροπία του κόμματος του 3%, η οποία συνιστά τροχοπέδη για οποιονδήποτε σχεδιασμό, είτε μιλάμε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, το μετασχηματισμό του, είτε μιλάμε και για το πώς θα αλλάξει, αν θέλετε, προφίλ, αν βεβαίως του ανατεθεί ξανά η διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι τροχοπέδη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από σαράντα κύματα. Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012. Είναι ένα κόμμα που ενηλικιώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλη την ελληνική κοινωνία. Και νομίζω ότι σήμερα σαφώς καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος του τόπου. Εγώ γνωρίζω πάρα πολλούς Κεντρώους, ακόμα και Δεξιούς, οι οποίοι ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα.

Ακούω πολύ συχνά γι’ αυτό το σύνδρομο του 3%. Και θέλω να σας πω ότι όσοι ασκούν αυτή την κριτική, ασκούν κριτική σε άλλο κόμμα, διότι είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από ‘κει και πέρα, προφανώς και υπάρχουν σε κάθε κόμμα και προβλήματα και εμμονές και δυσκολίες. Αλλά ιδιαίτερα για τον χώρο αυτό, της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα έλεγα ότι είναι και υπερβολή. Το είπα σ’ αυτή τη συνέντευξη, ότι πάντοτε είχε μια απήχηση στις ιδέες του και στις αναζητήσεις του πολύ ευρύτερη του εκλογικού ποσοστού  της η Ανανεωτική Αριστερά, πολύ ευρύτερη του 3%, ο Συνασπισμός ως κόμμα. Οπότε, είναι λίγο άδικη αυτή η κριτική.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Σαφώς. Αλλά δεν καταγραφόσασταν σ’ αυτά που ονομάζουμε κόμματα εξουσίας. Εκεί τα δεδομένα αλλάζουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Και μια και αναφερθήκατε σ’ αυτό το ζήτημα, εννοώ αυτή την εικόνα, το σύνδρομο του 3%, εγώ θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: Βλέπουμε να υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις στο εγχείρημα που εσείς θέλετε να κάνετε, δηλαδή είναι αυτό που θέλετε να προχωρήσετε, πάλι χρησιμοποιώ τη δική σας έκφραση, να μετασχηματιστείτε δηλαδή από κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις.

Ήθελα να σας ρωτήσω  αν οι λόγοι είναι αμιγώς ιδεολογικοί ή αν σε κάποιες περιπτώσεις  έχουμε να κάνουμε και με κάτι πολύ πιο προσωπικό, δηλαδή μ’ ένα power game εσωκομματικό. Με άλλα λόγια δηλαδή, αν κάποιοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους φοβούνται ότι μπορεί να μειωθεί η επιρροή τους σε περίπτωση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Κάρολος Μαρξ, παρά τα πολλά θεωρητικά που έχει πει, είχε πει και κάτι πολύ ανθρώπινο, είχε πει ότι «τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο». Είχε πει αυτή τη φράση την οποία τη θυμάμαι κάθε φορά. Λοιπόν, όλα αυτά που λέτε είναι ανθρώπινα. Δηλαδή και η ανάγκη των ανθρώπων να διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο είτε σε μια οικογένεια είτε σ’ ένα κόμμα. Εγώ θα σας πω μόνο ένα πράγμα: Διακρίνω ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν υπάρχουν ουσιαστικές στρατηγικές και ιδεολογικές διαφωνίες. Υπάρχουν διαφωνίες για την τακτική, διαφωνίες για την αντιπολίτευση…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Άρα, είναι προσωπικά τα θέματα, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με μία έννοια, θεωρώ ότι υπάρχει μια αγωνία για το τι θα φέρει αυτός ο μετασχηματισμός και αυτή η ανασυγκρότηση του κόμματος…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Και ποιος θα είναι ο ρόλος κάποιων ανθρώπων που είναι διακριτός σήμερα αλλά στο μέλλον δεν θα είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές τάσεις, είναι πολυσυλλεκτικά τα κόμματα. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις. Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν  με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά.

Όμως, νομίζω ότι είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ναι, όμως επειδή αυτό θέλει και κάποιες προϋποθέσεις, κ. Πρόεδρε, θα πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σας ρωτήσω αν αισθάνεστε εντέλει, επειδή καταλαβαίνω ότι εσείς θέλετε να πάτε μπροστά, ότι βρίσκεστε σ’ ένα σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσετε με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά.

Πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι χαίρομαι, διότι θεωρώ ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη, τουλάχιστον, διαφωνία ως προς στρατηγικά ζητήματα αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ και άρα, με τις όποιες αναταράξεις, θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά το μπέρδεμα εξακολουθεί να γίνεται. Δηλαδή, για τον Σωτήρη Τσιόδρα ποιος είχε τελικά δίκιο: ο Ξανθός ή ο Πολάκης; Εσείς με ποια από τις δυο απόψεις αισθάνεστε ότι είστε πιο κοντά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, δεν ήταν και καμιά σοβαρή κριτική αυτή που άσκησε ο Πολάκης στον κ. Τσιόδρα.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ε, πώς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περισσότερο είπε ότι «εγώ θα επέλεγα κάποιον άλλον  αντί για τον κ. Τσιόδρα». Εντάξει, έχει κι άλλους σοβαρούς επιστήμονες… Αλλά υπάρχει αυτό που λέτε, υπάρχει η διαφωνία ως προς την τακτική, δεν θέλω να το υποβαθμίσω. Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά σ’ ένα ζωντανό κόμμα αυτά δεν υπάρχουν πάντοτε; Πάντοτε υπάρχουν. Και νομίζω ότι είναι και υγεία. Το ζήτημα είναι να δημιουργείται μια προωθητική δύναμη.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Αρκεί να μη λειτουργούν παραλυτικά. Γιατί δημιουργείται η εντύπωση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν αν όχι παραλυτικά, πάντως μπλοκάροντας εξελίξεις ή καθηλώνοντας καταστάσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό, πρέπει να μη λειτουργούν παραλυτικά. Νομίζω ότι μας δυσκολεύει λίγο όλους μας αυτή η συνθήκη  της πανδημίας. Διότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει μια γενναία πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του.

Αυτή η πρωτοβουλία μένει προς ώρας στάσιμη. Αλλά, νομίζω ότι όλοι θα αποφασίσουμε το επόμενο διάστημα να βρούμε τον τρόπο στις παρούσες συνθήκες να προχωρήσουμε. Γιατί; Γιατί δεν περιμένουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Και η πολιτική δεν μπορεί να σχεδιάζεται σε κλειστά γραφεία, αλλά να σχεδιάζεται με βάση αυτές τις ανάγκες.

Για την προοπτική διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά 

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Για να επανέλθουμε στην τρέχουσα πολιτική. Κάνετε συχνά-πυκνά πρόσκληση προς το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, σχεδόν θα έλεγα τώρα ότι λείπει μια καρέκλα από το στούντιο. Υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας; Υπάρχει έδαφος για μια τέτοια σύγκλιση; Με δεδομένο ότι και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ξέρουμε ότι εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς καταθέτουμε μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι, όχι κάτω στο τραπέζι. Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνιέται με κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας και ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και ενδεχομένως να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον.

Άρα, είναι μια ειλικρινής πρόταση και μιας και δεν έχουμε χρόνο, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανώσετε ένα debate για να τη συζητήσουμε δημόσια.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Με πολύ μεγάλη χαρά, αρκεί να βρούμε το Φόρουμ που θα γίνει αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σίγουρα δεν θα είναι ένα Φόρουμ με τόσο πολύ γαλάζιο. Θα έχει άλλα χρώματα.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Θα έχει και πράσινο, εννοείτε, και κόκκινο. Πήραμε παράταση!!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωραία, εντάξει.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή