5 θέματα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Ενρντογάν μαδάει την μαργαρίτα και άλλες ιστορίες

    Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας νοσταλγεί τον Καμμένο

    Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας

    Θα κάνουμε μία εκτίμηση – κόντρα στο ρεύμα των αυτονόητων αναλύσεων – που δεν τη θεωρούμε εντελώς παρακινδυνευμένη: Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι φίλοι του της νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να μπούν σε καμμία κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε με Μητσοτάκη ούτε με Τσίπρα. Η άποψή τους είναι ότι εκτός κυβερνητικού παιχνιδιού θα “αυγατήσουν” τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, με συστημική αντιπολίτευση, “ψαρεύοντας” και από την ενδεχόμενη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και από τον ψιλο-έξαλλο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτό τι σημαίνει; Απλά ότι εύχονται να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ανακουφισμένοι, θα οργανώσουν το κόμμα δουλεύοντας “για το μέλλον”, στην αντιπολίτευση. (“Νέοι είμαστε, έχουμε χρόνο μπροστά μας” μας είπε καλή πηγή μας στο πράσινο στρατόπεδο, υπενθυμίζοντας με νόημα: “Εδώ ο Βενιζέλος την πάτησε μπαίνοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο Ανδρουλάκης θα επιβιώσει δίπλα στον Μητσοτάκη;”)

    Έτσι μάλλον πρέπει να ερμηνεύετε την αλλοπρόσαλη προεκλογική πολιτική του κ. Ανδρουλάκη (“ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός” και άλλα χαζά…). Πρόκειται απλά για αμυντική “καραμπίνα”, αφού μάλλον δεν υπάρχουν στο “μαγαζί” επιθετικοί παίκτες από το πάνω ράφι…

     ***

    Τι πιστεύει η JP Morgan για τις εκλογές

    Οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και να χρειαστεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan (που προφανώς δεν διακινδυνεύει, όπως εμείς, τις παραπάνω εκτιμήσεις).

    Η βασική άποψη του κορυφαίου επενδυτικού οίκου είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και μετά από μια σύντομη περίοδο αβεβαιότητας, θα διαφανεί αν απαιτούνται δεύτερες εκλογές. Αν αυτό είναι το σενάριο, η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει τη Νέα Δημοκρατία σε κυρίαρχο ρόλο και συνεπώς θα βρίσκεται σε συνέχεια με την τρέχουσα διακυβέρνηση. Μια συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (που μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας), ίσως μετατοπίσει ορισμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα τη φορολογία του εισοδήματος από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

    ***

    Ο Ενρντογάν μαδάει την μαργαρίτα

    Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, η μάχη εξελίσσεται αμφίρροπη. Ο Ερντογάν διατηρεί ισχύ στις αγροτικές περιοχές της χώρας, στους εργάτες και στους εθνικιστές. Επίσης, έχει ρίξει χρήμα, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σε διάφορα επιδόματα προς τους πιο αναξιοπαθούντες. Όμως, οι δεσμεύσεις του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για ανατροπή της οικονομικής πολιτικής και επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία ηχούν δελεαστικές στα αυτιά πολλών Τούρκων.

    Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης της 14ης Μαΐου, αναφέρει το Reuters: οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον Κιλιτσντάρογλου νικητή, ωστόσο, ο Ερντογάν -που δίνει μάχη ζωής και θανάτου- δεν το βάζει κάτω και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να βγει εκ νέου θριαμβευτής. Μόνο που αυτή τη φορά, το «φύλλο» που έχει στα χέρια του δεν είναι καλό και οι μπλόφες μοιάζουν να τελειώνουν η μία μετά την άλλη.

    Αν τελικά ο Ερντογάν χάσει, πάντως, θα είναι η οικονομία εκείνη που θα τον έχει ρίξει από το Προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα. Η πίστη του ότι είναι ανίκητος και η έλλειψη καθαρής ματιάς μπροστά στα προβλήματα είναι αυτά που τον έχουν κάνει να τρέχει για να φθάσει τον αντίπαλό του, αντί -όπως συνέβαινε ως τώρα- να βρίσκεται μπροστά και να σχεδιάζει τα επινίκιά του.

    ***

    Όλοι περιμένουν την Ουκρανική αντεπίθεση

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ένα από τα βασική ζητήματα που απασχολούν τα κέντρα αποφάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο αφορά στην πληροφορία/βεβαιότητα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση κατά των Ρώσων που έχουν υπό την κατοχή τους εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

    Μια επιτυχημένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα μπορούσε να αντιστρέψει τελείως την πορεία του πολέμου, ενώ η όποια αποτυχία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ηθικό, αλλά και για τις επί του πεδίου δυνάμεις της χώρας, όπως επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, που έχουν δώσει κυριολεκτικά τα πάντα, όσον αφορά στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

    Οι βασικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει μιλούν για μεγάλη αντεπίθεση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας με επίκεντρο τη Ζαπορίζια, σε σημείο όπου δεν έχουν γίνει μάχες εδώ και μήνες. Εκτιμάται, δε, ότι αν η αντεπίθεση πετύχει, τότε οι Ουκρανοί ενδέχεται να φθάσουν ως τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Μια άλλη εκδοχή, πάντως, λέει ότι η αντεπίθεση θα έχει ως επίκεντρο το Χάρκοβο.

    Ο πρώτος και βασικότερος στόχος του Κιέβου είναι η ανακατάληψη εδαφών που σήμερα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή (περίπου το 17% της Ουκρανίας), όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Επίσης, θα επιδιωχθεί η καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων, ιδίως σε σημεία που έχουν οχυρωθεί καλά. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία διαθέτει αρκετές δυνάμεις ώστε να συνεχίσει να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.

    ***

    Το ΑΠΘ κατασκεύασε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης ! 

    Τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα δηλώνει ότι δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων. Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz (>25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστών της NVIDIA και TPU της Google) με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

    Τα πλεονεκτήματα της φωτονικής τεχνολογίας στον χώρο της επεξεργασίας πληροφορίας με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι να αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός και τεχνολογίες φωτονικής ολοκλήρωσης για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στο πεδίο των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επεξεργασία της πληροφορίας.

    ***

    Η άποψη της ημέρας

    Πάμε σε «σβηστές» εκλογές. Από αυτές που για την κυβέρνηση επικίνδυνος θα ήταν ο Κώστας Σημίτης. Αντίπαλοι ο Πολάκης, ο Αντώναρος και ένα άδειο ζιβάγκο που αναζητάει ταυτότητα. Μια προεκλογική περίοδο που όταν οι πολίτες βλέπουν ένα πάνελ, νομίζουν ότι το έχουν ξαναδεί και αλλάζουν κανάλι. Μια περίοδο που οι πολίτες ψηφίζουν με τα κουτάκια της AGB και οι λόγοι των αρχηγών χάνουν από το Εφές – Ολυμπιακός και τη στέψη του Καρόλου. Η Ελλάδα των μνημονίων, όπου ο κόσμος παρακολουθούσε τα spreads σαν να ήταν το δελτίο καιρού και ήξερε τους γερμανούς οικονομικούς παράγοντες καλύτερα από το σόι της, ανήκει στο παρελθόν. Στην πολιτική υπάρχει μόνο η θεωρία του Δαρβίνου. Οποιος προσαρμόζεται επιβιώνει. Οι υπόλοιποι κάνουν παρέα στα μαμούθ. (Αντώνης Πανούτσος, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή