9η Μαΐου: Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν. «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας». Στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ιστορίας της η Ευρώπη

Πούτιν Ευρώπη

Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγήθηκε των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης σήμερα Δευτέρα στη Ρωσία, καθώς η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα.

Μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με στρατεύματα, άρματα μάχης, ρουκέτες και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι εχθροί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.

Αγωνία στην Ουκρανία

Αγωνία στην Ουκρανία, όπου εκφράζονται ανησυχίες για κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ σχετικές αναλύσεις δημοσιεύτηκαν νωρίτερα στον διεθνή Τύπο.

Any Statements or Announcements by Russian President Putin are expected to take place very soon after the Parade in Moscow ends around 12pm local, whether this will be a General Mobilization and/or a Declaration of War against Ukraine or neither, we won’t know until it happens.

— OSINTdefender (@sentdefender) May 9, 2022

Η παρέλαση και οι επιλογές Πούτιν

Κύρια εκδήλωση ήταν η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Σε ανάλυση του Observer, επισημαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συγκυρία για να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δραματικές ρωσικές επιλογές περιλαμβάνουν είτε κλιμάκωση μέσω επίσημης κήρυξης πολέμου ή γενικής επιστράτευσης είτε αποκλιμάκωση με την κήρυξη της νίκης.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει «σάντουιτς», όπως το έθεσε αναλυτής, με έπαινο της «νίκης» του ρωσικού στρατού, και ταυτόχρονη προετοιμασία του πληθυσμού για σκληρή και οδυνηρή σύγκρουση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει μαζική κινητοποίηση ή ακόμη και να κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Κάτι που θα σήμαινε πρακτικά κινητοποίηση δυνάμεων και υλικών που δεν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ανάλυση για το BBC, ο καθηγητής αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Μάικλ Κλαρκ, αναφέρει ότι πλέον, «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει με καμία ουσιαστική έννοια» αυτό τον πόλεμο.

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της, προειδοποιεί ο ίδιος. «Έχοντας αποτύχει με το Σχέδιο Α να καταλάβει το Κίεβο προτού αντιδράσουν οι δυνάμεις του προέδρου Ζελένσκι ή οι διεθνείς δυνάμεις, η Μόσχα στη συνέχεια μεταπήδησε στο Σχέδιο Β», σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο Κλαρκ, η Μόσχα επιχείρησε στη συνέχεια να περικυκλώσει το Κίεβο και να προωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε άλλες πόλεις με σκοπό η ουκρανική κυβέρνηση να βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή της συνθηκολόγησης ή της καταστροφής, κάτι που επίσης απέτυχε, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Η Χερσώνα ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που έπεσε υπό ρωσικό έλεγχο και έκτοτε συνέχισε να αντιστέκεται στη ρωσική διοίκηση και γεγονός είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πολύ μικρές για να κυριαρχήσουν σε τόσο μεγάλη χώρα, σχολιάζει ο Κλαρκ.

«Απέδωσαν πολύ κακά για διάφορους λόγους. Οδηγήθηκαν άσχημα και διασκορπίστηκαν γύρω από τέσσερα ξεχωριστά μέτωπα, από το Κίεβο στο Μικολάιβ, χωρίς γενικό διοικητή», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Ζελένσκι: Η Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά» το 1945

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο Β. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Καμία δημοσίευση για προβολή