Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού -Για δύσκολους μήνες προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς – Ποιος επιχειρηματίας προβλέπει αύξηση της τιμής του καφέ take away κατά 50%

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του πληθωρισμού

Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού: Η πορεία των τιμών και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις από τις αρχές του φθινοπώρου δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο και αναζήτηση λύσεων για αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, βλέποντας και αναλύοντας επιμέρους στατιστικά στοιχεία,  ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» και ότι ο πληθωρισμός θα «σκαρφαλώσει» στα επίπεδα του 4%, όπου θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Η κυβέρνηση ζητά “αυτοσυγκράτηση” από τις επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν θέλησε χθες να ωραιοποιήσει την κατάσταση έστειλε ωστόσο ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες που παίρνουν τις αποφάσεις για την πορεία των τιμών των προϊόντων τους  λέγοντας χαρακτηριστικά «οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών”.

Την ίδια ώρα ο   υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο αναγνώρισε ότι για την  ελληνική οικονομία  τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό και τόνισε  ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.

ΤτΕ: “Ανάχωμα” στην ανάπτυξη ο πληθωρισμός

Η  αιφνίδια αυτή εξέλιξη του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό, πρόσθεσε ο κ. Πελαγίδης, δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής άσκησης οικονομικής πολιτικής, καθώς ναι μεν η οποία πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, όμως από την άλλη ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει οπωσδήποτε ισχυρό αντίθετο άνεμο στην ανάκαμψη, ιδίως εάν αυτός επιμένει για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός από -1,8% τον Οκτώβριο του 2020 εκτοξεύθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με τις προβλέψεις να δείχνουν πως θα σκαρφαλώσει στο 4% και θα παραμείνει εκεί για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Οκτώβριο,  η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,9%, των καυσίμων κατά 22,3%. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στα τρόφιμα αφού το ελαιόλαδο είναι ακριβότερο κατά 22,1%, τα λαχανικά 9,3%, οι πατάτες  9,1%, το ψωμί 3,9%, τα πουλερικά κατά 8,5%,  και τα ψάρια 7,9%.

Οι αυξήσεις του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 26% δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντική αύξηση και στις τιμές λιανικής ενώ το Σεπτέμβριο το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 9,3% και οι τιμές παραγωγού κατά 15,9%.

Η “έκρηξη” της τιμής του καφέ κατά 50%

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τις αρχές του έτους θα υπάρξει νέο κύμα ανατιμήσεων. Όπως ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βενέτη, που προέβλεψε αύξηση της τάξης του 50% για τον καφέ στο χέρι επισημαίνοντας ότι οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτες, καθώς ενέργεια, πρώτες ύλες και περιβαλλοντικό τέλος ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

Ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε ότι η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 200%-300% στα καταστήματα εστίασης , οι πρώτες ύλες από 20% έως 40%, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος από τα πλαστικά προϊόντα, η οποία μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αφορά κυρίως στα μίας χρήσης πλαστικά ποτήρια και καπάκια του καφέ και τα φαγητοδοχεία (τάπερ) έτοιμων φαγητών στα σούπερ μάρκετ.

«Όταν θα αλλάξει το κυπελάκι, το καπάκι, το καλαμάκι, το αναδευτηράκι και όλα τα υλικά συσκευασίας, τον καφέ από 1,80 θα τον παίρνετε 2,70 ευρώ, πληρώνοντας και εσείς την κλιματική αλλαγή», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Μέχρι το τέλος του έτους η επιχείρηση, παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν πρόκειται να κάνει καμία αύξηση, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένει δύο ίσως και τρία κύματα ανατιμήσεων στην πρώτη ύλη του καφέ και στα υλικά συσκευασίας.

“Το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση”

«Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση, μετά την πανδημία και είναι κάτι που έχει άμεση συνέπεια στον καταναλωτή» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βενέτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 5-8%.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του φθινοπώρου  ο καφές εσπρέσο σε πλαστικό ποτήρι σε πολλές αλυσίδες και μεμονωμένα καταστήματα κοστίζει πλέον από 1,80 έως 2,30 ευρώ όταν το καλοκαίρι η τιμή του κυμαινόταν από 1,50 έως 2 ευρώ. Στον σερβιριζόμενο καφέ από τα 2,80 – 3 ευρώ οι τιμές έχουν ανέβει στα 3,30-3,70 ευρώ ενώ στις ακριβές περιοχές φθάνει και τα 4 ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή