Ακρίβεια: Ποιά μέτρα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της παρουσίας στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με την ακρίβεια να συνεχίζει να ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, την ενέργεια να μοιάζει να ξαναπαίρνει την ανηφόρα, τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται προσθέτοντας πολλά επίπεδα αβεβαιότητας και τον πληθωρισμό να συνεχίζει να πιέζει, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια, η κυβέρνηση έχει πιάσει μολύβι και χαρτί και γράφει και σβήνει, εν όψει της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βήμα της έκθεσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται εν όψει του χειμώνα, θα εξηγήσει τα όρια, μέσα στα οποία υποχρεούται να κινηθεί η κυβέρνηση και εκτιμάται ότι θα αναγγείλει και σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, οι οποίοι τελούν σε διαρκή πίεση εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα.

Οι προϋποθέσεις

Κατ’ αρχάς ορίσμένα caveat: η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την παράταση του μέτρου του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και του «market pass», αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητά τους. Από την άλλη, η «ντιρεκτίβα» της Κομισιόν είναι τα οριζόντια μέτρα στήριξης να κοπούν ως τις αρχές του 2024 και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται να είναι απολύτως στοχευμένες υπέρ των πιο ευάλωτων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε… παραβάσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, πολλώ δε μάλλον σε ένα χρονικό σημείο που η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζει και η ΕΚΤ.

Νέα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ήδη ψηφίσει το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων, ήτοι το νέο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα, το οποίο προβλέπει μηνιαία αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό για τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση της οικογενειακής παροχής, και κάποιων γενικών, αλλά και πιο ειδικών επιδομάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε νέα αύξηση του κατώτερου μισθού για τον επόμενο χρόνο, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα να φθάσει σταδιακά στα 950 ευρώ στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αλλά και νέες αυξήσεις για τις συντάξεις κατά 3,4% το 2024, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης στοιχείων του 2022.

Συνταξιούχοι

Όσον αφορά και πάλι στους συνταξιούχους, αναμένεται η ρύθμιση που θα μειώνει το πέναλτι του 30% στις συντάξεις όσων, μετά την απονομή της σύνταξής τους, συνεχίζουν να εργάζονται. Επίσης, υπό επεξεργασία τελεί και ρύθμιση για όσους λόγω χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους.

Τελειώνοντας με τους συνταξιούχους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή νέου επιδόματος ύψους 200-250 ευρώ για όσους έχουν προσωπική διαφορά, κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά και ένα νέο βοήθημα για ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργους και δικαιούχους του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος.

Άμεσες ενισχύσεις

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, το «market pass» αναμένεται να παραταθεί ως το τέλος του χρόνου με τη χρηματοδότησή του από τον Οκτώβριο και μετά να προέρχεται από το δημοσιονομικό χώρο του κρατικού προϋπολογισμού, η εκτέλεση του οποίου πηγαίνει «σφαίρα», αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί σημαντικά η «περίμετρος» του μέτρου, με έμφαση στους πιο ευάλωτους.

Όσον αφορά στο χώρο της ενέργειας, αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά με το caveat ότι αυτές οι επιδοτήσεις θα μηδενιστούν ως το τέλος του χρόνου για καταναλώσεις άνω των 500 KWh το μήνα. Επίσης, εξετάζεται επίδομα θέρμανσης παρόμοιο με αυτό του χειμώνα του 2022-23, με βάση υπολογισμού του τα 800 ευρώ για όλους.

Καμία δημοσίευση για προβολή