Άμεσα ξεχωριστός προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ για εμβόλια – Καταργείται το rebate 25%

Σημαντικά βήματα στη φαρμακευτική πολιτική από Βασίλη Κικίλια. Εξασφαλίζονται 300 εκατ. ευρώ για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Ουσιαστικά βήματα στη φαρμακευτική πολιτική προωθεί η Κυβέρνηση ικανοποιώντας σημαντικά αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας όπως την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την κατάργηση του rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου στην Θετική Λίστα.

Για τις δύο αυτές κινήσεις δεσμεύτηκε χθες –μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, υπό το Β. Κικίλιας. Ο Υπουργός Υγείας, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσος, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θ, Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και το ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θ. Κοντογεώργη ανακοίνωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, στους εκπροσώπους του κλάδου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι άμεσα θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια που αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώθηκε πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που έφερναν στην Ελλάδα.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε πως θα αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα που καλύπτει ο οργανισμός, για το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να εφαρμοστούν φίλτρα ελέγχου στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, με δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μάλιστα, επιδίωξη είναι να τεθούν σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο και λόγος έγινε για εκτιμώμενη εξοικονόμηση 27 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιδιωχθεί μια συγκράτηση της υπερσυνταγογράφησης κατά 15% ετησίως.

Επίσης έγινε λόγος και για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το εν λόγω ποσό ανέρχεται για το 2020 στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα παρέμενε σταθερό για έως και το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει να αυξάνει το ποσό του συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας!

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, από προνοιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα επιδιώκει να το έχει θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.

Σχετικά με το clawback, ανακοινώθηκε ότι η αναλογία το 90% – 10%, δηλαδή το 90% της υπέρβασης να καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% από εκείνες που παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% εξαιρούνται γενόσημα και off-patent.

Πηγή: Healthmag.gr (Γιώργος Σακκάς)

Καμία δημοσίευση για προβολή