Ανάλυση BBC : Γιατί ξαφνικά οι Ιταλοί στράφηκαν εκλογικά στην Ακροδεξιά. Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η κούραση των πολιτών

Στις κάλπες συρρέουν από το πρωί οι πολίτες της Ιταλίας σήμερα, Κυριακή, 100 χρόνια μετά την Πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη και όπως όλα δείχνουν το κόμμα Fratelli d’Italia (Αδερφοί της Ιταλίας), με τις νεοφασιστικές ρίζες και αρχηγό την Τζόρτζια Μελόνι, που είναι το φαβορί για τη νίκη.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία θεωρούνται αρκετά αξιόπιστοι δείκτες. Η νίκη θα πάει σχεδόν σίγουρα στο ακροδεξιό μπλοκ. Το θέμα είναι πόσες μονάδες θα καταφέρει να κερδίσει και πόση θα είναι η διαφορά από τον δεύτερο.

Ενόψει των σημερινών ιταλικών εκλογών και της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η ενδεχόμενη επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι, το BBC αναλύοντας ορισμένες πτυχές της προεκλογικήες της εκστρατείας σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι είναι αυτό που έκανε τους Ιταλούς πολίτες να στραφούν προς μία τέτοια, ακροδεξιά λύση.

Μπορεί η Τζόρτζια Μελόνι να είναι μικροκαμωμένη, η φωνή της όμως είναι στεντόρεια και αυτό φάνηκε και στη διάρκεια μιας προεκλογικής της συγκέντρωσης λίγο έξω από τη Νάπολη, στην εργατική πόλη της Καζέρτα.

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την Ιταλία 

Εκείνη μιλούσε για την οικονομία, υποσχόταν αλλαγές, και το πλήθος ζητωκράυγαζε και κουνούσε καταφατικά το κεφάλι. Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την Ιταλία, επενδύοντας στις δυνάμεις της χώρας, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της στις Βρυξέλλες, καταπολεμώντας την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, προστατεύοντας τις ιταλικές οικογένειες και τους μειονεκτούντες.

Οι υποστηρικτές της λένε ότι το πρόγραμμά της «έχει νόημα», ενώ οι επικριτές ανησυχούν για τις πολιτικές της ρίζες. Η Μελόνι, όμως, γνωρίζει ότι τα χρήματα στην τσέπη τους -ή η έλλειψή τους- είναι αυτό για το οποίο νοιάζονται περισσότερο οι Ιταλοί αυτή τη στιγμή.

Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα της πήρε το 4% των ψήφων και τώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο που αποτελεί το φαβορί για την πρωθυπουργία. Στην προσπάθειά της να προσελκύσει περισσότερες ψήφους, η Τζόρτζια Μελόνι εμφανιζόταν αρκετές φορές πιο μετριοπαθής, «απαντώντας» έτσι σε όσους την κατηγορούν για νεοφασιστικές ρίζες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελέι ένα απόσπασμα από συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, όταν και η Μελόνι επέμεινε ότι δεν υπήρχαν «νοσταλγοί φασίστες, ρατσιστές ή αντισημίτες στο DNA των Αδελφών της Ιταλίας» και ότι ανέκαθεν το κόμμα της είχε απαλλαγεί από «διφορούμενους ανθρώπους».

«Είμαι μία από εσάς»

«Είμαι μία από εσάς» συνηθίζει να λέει η Τζόρτζια Μελόνι όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή στη διάρκεια των ομιλιών της. «Μη φοβάστε», είπε στους κατοίκους της Καζέρτας, ακόμα και αν για τους πολιτικούς αυτή είναι η πιο εύκολη διαχειρίσιμη κατάσταση των πολιτών.

Για την 31χρονη Κατερίνα Τσερόνι, τη νεότερη υποψήφια στις εκλογές μ το Δημοκρατικό Κόμμα, η Τζόρτζια Μελόνι απειλεί να διαβρώσει τα δικαιώματα των νέων να βρουν μια σταθερή δουλειά, τα δικαιώματα LGBTQ+ και τα δικαιώματα των γυναικών – καθιστώντας πιο δύσκολη την έκτρωση.

Η Τσερόνι χαρακτήρισε επίσης την πρόταση της δεξιάς πτέρυγας για έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή ως «αδικία που προάγει την ανισότητα».

«Προτιμώ να έχω έναν φεμινιστή άνδρα πρωθυπουργό παρά την πρώτη γυναίκα ηγέτη της Ιταλίας, αν αυτή είναι η Τζόρτζια Μελόνι», είπε στο BBC.

Όμως, αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι η ανθεκτικότητα της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας.

Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας

Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας έχει να κάνει με την οικοδόμηση συνασπισμού και η σταθερότητα μιας κυβέρνησης υπό τη Μελόνι θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα καταφέρουν οι εταίροι της στον συνασπισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό και μεγιστάνα των επιχειρήσεων Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τον μέχρι πρότινος πολιτικό της αντίπαλο, τον ακροδεξιό λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι.

Και οι δύο άνδρες έχουν ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Κάποτε ο Μπερλουσκόνι έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα κάλυμμα κρεβατιού με μια τεράστια φωτογραφία και των δύο. Έχουν πάει ακόμη και για σκι μαζί. Αυτό προκαλεί αναστάτωση στους συμμάχους της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες.

Καμία δημοσίευση για προβολή