Ανάλυση ΔΝΤ: Η αύξηση των επιτοκίων είχε σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες ΗΠΑ και Ευρωζώνης

Περίπου τα τρία τέταρτα των επιπτώσεων της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη περάσει στην οικονομία των ΗΠΑ

Περίπου τα τρία τέταρτα των επιπτώσεων της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη περάσει στην οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτό ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόμπιναθ μιλώντας σε πάνελ του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε μεγάλη ανθεκτικότητα στην οικονομία παρά τις αυξήσεις επιτοκίων (…) η εκτίμησή μας είναι ότι για τις ΗΠΑ περίπου τα τρία τέταρτα, ή το 75%, της μετάδοσης έχει ήδη περάσει, και το υπόλοιπο θα περάσει φέτος», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μετάδοση στην οικονομία, αν και η αύξηση των επιτοκίων ξεκίνησε τέσσερις μήνες αργότερα.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει διατηρήσει ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν ευρέως από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο του 2022, αν και αρκετοί αναλυτές στρατηγικής έχουν μιλήσει για πιθανή ύφεση φέτος.

Στασιμότητα στην Ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης, στο μεταξύ, έχει περιέλθει σε στασιμότητα.

«Αυτό που ισχύει παγκοσμίως είναι ότι έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς. Και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα», είπε η Γκόμπιναθ.

«Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ υποστηρίζει το σενάριο ήπιας προσγείωσης. Οι πιθανότητες είναι αρκετά ισχυρές, κατά την ίδια, επειδή «ο πληθωρισμός έχει μειωθεί χωρίς να χρειάζεται τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σημείωσε στο ίδιο πάνελ ότι υπήρχαν δύο καθυστερήσεις στη μετάδοση των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων: από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και από τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία.

«Σχετικά με την πρώτη καθυστέρηση, νομίζω ότι η μετάδοση έχει ολοκληρωθεί λίγο πολύ», είπε. «Στην Ευρώπη, αυτό που είναι βασικό είναι η μετάδοση μέσω τραπεζών, γιατί όπως γνωρίζετε, το κανάλι της τραπεζικής πίστωσης είναι περίπου τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ».

«Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι η δεύτερη καθυστέρηση… εδώ είναι πολύ πιο δύσκολο να αξιολογηθεί και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους τομείς. Αν πάρω ακίνητα για παράδειγμα, νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης έχει ήδη συμβεί επειδή είναι πολύ ευαίσθητο στα επιτόκια. Για άλλους τομείς, θα δούμε», πρόσθεσε.

  • Με πληροφορίες από CNBC

Καμία δημοσίευση για προβολή