Πώς μια κίνηση του Ναουρού έθεσε σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση την Ταϊβάν, μετά τις προεδρικές εκλογές

Ένας από τους τελευταίους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν διέκοψε τις σχέσεις με το νησί και άλλαξε τη συμμαχία του με την Κίνα, αφού ο παγκόσμιος κόμβος τσιπ εξέλεξε έναν νέο ηγέτη που το Πεκίνο θεωρεί “αυτονομιστή”.

Η κυβέρνηση του Ναουρού, ενός μικροσκοπικού νησιού του Ειρηνικού με 13.000 κατοίκους, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει “τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν από σήμερα“, σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook. Ορκίστηκε επίσης να σταματήσει να αναπτύσσει “επίσημες συναλλαγές με την Ταϊβάν“. “Αυτό είναι αντίποινα για τις δημοκρατικές αξίες και μια κατάφωρη πρόκληση για τη διεθνή τάξη“, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τιεν Τσουνγκ-κουάνγκ κατά την ενημέρωση στην Ταϊπέι, προσθέτοντας ότι το αυτοδιοικούμενο νησί διακόπτει και επίσημα τις σχέσεις.

Μόνο 12 χώρες

Το Ναουρού είχε υποβάλει σημαντικά οικονομικά αιτήματα κατά την προετοιμασία της απόφασης, πρόσθεσε ο Τιέν, αρνούμενος ωστόσο να δώσει αριθμητικά στοιχεία. “Η Κίνα χρησιμοποιεί κάθε δυνατό τρόπο για να καταστείλει την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και της διπλωματίας“, δήλωσε ο υπουργός. Η Κίνα έχει απομειώσει τους συμμάχους της Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνει τη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική πίεση στο νησί που θεωρεί αποσχισθέν έδαφος.

Η Ταϊβάν εξέλεξε τον Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος ως τον επόμενο ηγέτη της το Σάββατο, σε μια επίδειξη δημοκρατικών ελευθεριών που αψήφησε τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Η Ταϊβάν έχει πλέον επίσημες διπλωματικές σχέσεις με 12 κράτη, κυρίως γύρω από την Καραϊβική. Αυτό μειώνει τον αριθμό των φίλων που μπορούν να αναλάβουν θέματα για το αυτοδιοικούμενο νησί σε διεθνή φόρουμ όπως τα Ηνωμένα Έθνη, όπου δεν έχει έδρα.

“Εκδικητική αντίδραση”

Είναι μια ταπείνωση που το Πεκίνο πιέζει τόσο την Ταϊβάν ως απάντηση στη νίκη του DPP“, δήλωσε ο Ντρου Τόμσον, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στη Σιγκαπούρη. “Αλλά δεν είναι ουσιαστική ή επιδραστική, απλώς μια εκδικητική αντίδραση που αποκαλύπτει την απογοήτευση του Πεκίνου για τα όρια της επιρροής του“, πρόσθεσε. Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επέδειξε αρχικά μια χαμηλών τόνων αντίδραση στη νίκη του φιλικού προς τις ΗΠΑ υποψηφίου, παραλείποντας μια μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Τα δύο κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου με το Πεκίνο κέρδισαν το 60% των ψήφων, αλλά η προτεινόμενη συμμαχία τους κατέρρευσε τον Νοέμβριο διαιρώντας την ψήφο αυτή. Οι σχέσεις μεταξύ του Ναουρού και της Ταϊβάν φαίνονταν μέχρι πρόσφατα σταθερές, με τον τότε πρόεδρο Ρας Κουν το 2023 να ζητά στα Ηνωμένα Έθνη από την Ταϊπέι να ξαναγίνει μέλος αυτού του διεθνούς οργάνου λήψης αποφάσεων. Μια αλλαγή στην εξουσία πέρυσι, ωστόσο, έδωσε στο Πεκίνο ένα παράθυρο ευκαιρίας.

“Βαθύτερες τσέπες”

Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο νέος ηγέτης αναζητούσε μεγαλύτερη συμβολή από την Ταϊβάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο, δήλωσε η Μεγκ Κιν, διευθύντρια του προγράμματος του Ινστιτούτου Lowy για τα νησιά του Ειρηνικού. “Η Κίνα έχει βαθύτερες τσέπες από την Ταϊβάν και μεγαλύτερες αγορές, οπότε έχει περισσότερα να προσφέρει σε αυτές τις μικρές χώρες“, πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι η απόφαση του Ναουρού ήταν “ξαφνική“, δεδομένου ότι η χώρα συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του.

Η τελευταία χώρα που άλλαξε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο από την Ταϊπέι ήταν η Ονδούρα το 2023. Πριν από αυτό, η Νικαράγουα… αλλαξιπίστησε το 2021 και το νησί Κιριμπάτι του Ειρηνικού το έκανε το 2019. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ υπερασπίστηκε τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης σε τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα στο Πεκίνο. “Πότε πιστεύετε ότι πρέπει να δημοσιεύσουμε τις πληροφορίες;“, είπε. “Φυσικά, δημοσιεύουμε τις πληροφορίες μετά τις εκλογές“.

Αμερικανική αντιπροσωπεία

Η είδηση ήρθε καθώς πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Λάι στην Ταϊπέι, το είδος της συνάντησης που απογοητεύει την Κίνα. Η Ουάσινγκτον συνήθως στέλνει μια τέτοια αντιπροσωπεία μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν. “Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν“, δήλωσε ο Λάι καθώς συναντήθηκε με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Χάντλι, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και την κορυφαία Αμερικανίδα σύνδεσμο στην Ταϊβάν, Λόρα Ρόζενμπεργκ.

Μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ένα σχόλιο που πιθανότατα αποσκοπούσε στο να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν είχε δηλώσει ότι αν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν, τότε οι ΗΠΑ θα απαντούσαν στρατιωτικά, δήλωση που φάνηκε να αλλάζει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί “εσκεμμένης ασάφειας” σχετικά με την Ταϊβάν και την αρχή της “μίας Κίνας” που έχουν αποδεχθεί οι ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή