Ο «πρωτομάστορας» του Brexit αποχωρεί και ο Μπόρις Τζόνσον χάνει το «δεξί χέρι» του – Αναταραχή στη Ντάουνινγκ Στριτ

Σαν βόμβα έπεσε στο Λονδίνο η είδηση ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση του. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο Κάμινγκς εμφανίστηκε να φεύγει από το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μεταφέροντας ένα κουτί, προφανώς με προσωπικά του αντικείμενα, κάνοντας την παραίτησή του άμεση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε παραιτηθεί από το θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας του Πρωθυπουργικού Γραφείου ο Λι Κέιν, στενός συνεργάτης του Κάμινγκς, σηματοδοτώντας με την παραίτησή του μείζονες αλλαγές στη Ντάουνινγκ Στριτ, οι οποίες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις εξελίξεις στα δύο κρίσιμα μέτωπα για το Λονδίνο: την πανδημία του κοροναϊού και τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Το άστρο του Κάμινγκς άρχισε να ανατέλει όταν έγινε διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Παιδείας, Μάικλ Γκόουβ, το 2011, όπου έγινε γνωστός για τον απότομο τρόπο του και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσε για εχθρούς και φίλους, οδηγώντας τον τότε πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να μιλήσει για «έναν ψυχοπαθή καριέρας», με πολλούς θα θεωρούν ότι φωτογράφιζε τον Κάμινγκς.

Ο Κάμινγκς, μαζί με τον Μάθιου Έλιοτ, στις παραμονές του δημοψηφίσματος για το Brexit, ίδρυσαν την οργάνωση «Vote Leave» που τασσόταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η καμπάνια της οργάνωσης χαρακτηρίστηκε από επίθετικά σλόγκαν, σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και το ρόλο της Ε.Ε. στην ανεξαρτησία της Βρετανίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον -ψευδή, όπως αποδείχθηκε- ισχυρισμό ότι με το Brexit, η χώρα θα μπορούσε να χρηματοδοτεί το ΕΣΥ της (NHS) με επιπλέον 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα.

Μέσω του «Vote Leave», ο Κάμινγκς απέκτησε στενές σχέσεις με τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η σχέση αυτή εξελίχθηκε τάχιστα και όταν ο Τζόνσον εξελέγη πρωθυπουργός από το Συντηρητικό Κόμμα, στη θέση της Τερέζα Μέι, ο Κάμινγκς μπήκε στην πρωθυπουργική κατοικία ως ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, θέση με την οποία καταργήθηκε ο προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ.

Για τον βρετανικό τύπο, αλλά και για μέρος του Συντηρητικού Κόμματος, ο Κάμινγκς αποτελούσε την «éminence grise» του Τζόνσον, αλλά και το «κόκκινο πανί», καθώς «πάτησε πολλούς κάλους» με τη συμπεριφορά του και τον υπερσυγκεντρωτισμό του, αλλά και την λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» την οποία είχε δείξει ότι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει, ήδη από την εποχή του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, το άστρο του Κάμινγκς μπήκε σε καθοδική τροχιά όταν αποκαλύφθηκε ότι τον περασμένο Μάρτιο στη διάρκεια της καραντίνας έφυγε από το Λονδίνο και πήγε στο Ντάραμ στους δικούς του. Παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον τον στήριξε, δεκάδες βουλευτές των Τόρις ζήτησαν την παραίτησή του. Ωστόσο, αυτή ήλθε μερικούς μήνες αργότερα, με δημοσιογραφικές πηγές να αναφέρουν ως αιτία το γεγονός ότι ο Κάμινγκς και ο Κέιν διέρρευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για νέο lockdown.

Καμία δημοσίευση για προβολή