Bloomberg: «Δούρειος ίππος» του Πούτιν ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Το παιχνίδι της «διχόνοιας» που παίζει η Μόσχα

Την εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει μεγάλη ανοχή στη συμπεριφορά του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακριβώς επειδή επιδιώκει η Τουρκία να παραμείνει ένα αγκάθι στο πλευρό του ΝΑΤΟ, κάνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Στρατηγικά σημαντική συνεργασία

Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας για τους S-400 που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την Άγκυρα από την Ουάσινγκτον και την φέρνουν πιο κοντά στη Μόσχα.

Ρώσοι αναλυτές παραδέχονται ότι οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχίες στη Μόσχα, ωστόσο, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η συνεργασία με την Άγκυρα είναι τόσο στρατηγικά σημαντική που συχνά κλείνει τα μάτια, όπως έκανε με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν η Τουρκία αναμείχθηκε άμεσα.

Δείτε ακόμη: Γιατί ξεσπάθωσε ο Δένδιας απέναντι στην Ε.Ε – Η νέα πρόκληση Ερντογάν, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα γαλλικά Rafale

Χάσματα στο ΝΑΤΟ

Οι λόγοι είναι απλοί: οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δημιουργούν χάσματα μέσα στο ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο καλείται να επουλώσει πληγές που οι τακτικές του Ερντογάν ανοίγουν με άλλες χώρες-μέλη της συμμαχίας, αλλά και να διαχειριστείν το τεράστιο πρόβλημα που προκαλούν οι S-400.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία κάνει τα στραβά μάτια για τις επεμβάσεις της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Συρία, όπου παραμένουν θύλακες αντίστασης στον Άσαντ, αλλά και στη Λιβύη, όπου η Μόσχα στήριζε ανοιχτά τις δυνάμεις του Χαφτάρ και η Τουρκία την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τα όρια του Ερντογάν

Μάλιστα, ακόμα και στον ενεργειακό τομέα, όπου η Άγκυρα είναι από τους μεγάλους πελάτες της Μόσχας, ο Πούτιν επιχειρεί να μειώσει τις συνέπειες της στροφής της Τουρκίας προς το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, σε μια προσπάθεια να μην διαταραχθεί η λεπτή ισορροπία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Φυσικά, το Κρεμλίνο έχει αποδείξει ότι δεν θα διστάσει να δράσει, αν ο Ερντογάν ξεπεράσει κάποια όρια, όπως έγινε με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού το 2015, ή την περασμένη Τετάρτη, όταν επέβαλε κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για τη στάση του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας παραμένουν ένα πρόβλημα για τη Δύση, το οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καλείται να διαχειριστεί με «χειρουργικό» τρόπο, αν δεν επιθυμεί να υπάρξει ρήξη ΝΑΤΟ-Άγκυρας, κάτι που δεν θα δυσαρεστούσε καθόλου τον Πούτιν.

Δείτε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή