Bloomberg: “Ο Ερντογάν ιδιοτελής οπορτουνιστής και παράγοντας διαταραχής στο ΝΑΤΟ”. Στη Μαδρίτη “κέρδισε πολύ λίγα και μπορεί να έχει χάσει πολλά”

Μήνυμα Ερντογάν πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

Mε ανάλυσή του το Bloomberg (Bobby Ghosh) χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ιδιοτελή οπορτουνιστή και παράγοντα διαταραχής στο ΝΑΤΟ. Τονίζει, μάλιστα, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν κέρδισε πολύ λίγα – και μπορεί να έχει χάσει ταυτόχρονα πολλά.

“Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σημειώνει το Bloomberg, ο Ερντογάν θα μιλά για την επιτυχία του στην Ισπανία, καθώς θα συνεχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του. Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει για να αντιμετωπίσει ένα εκλογικό σώμα, το οποίο βιώνει μια σοβαρή οικονομική δυσπραγία, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να τα καταφέρει.

  • Ωστόσο, όσοι Τούρκοι εξετάζουν προσεκτικά τις μηχανορραφίες της τελευταίας στιγμής στη Μαδρίτη, θα ξέρουν ήδη ότι ο Ερντογάν κέρδισε πολύ λίγα – και μπορεί να έχει χάσει ταυτόχρονα πολλά”.

Η ανάλυση αυτή του έγκυρου Πρακτορείου, ήρθε να συμπληρώσει τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε μια μέρα νωρίτερα το economico που εξηγούσε στους αναγνώστες του  “πως ο Ερντογάν, ‘κάθισε στ’αυγά του’ στο ΝΑΤΟ με μία ευγενική συνάντηση, μία υπόσχεση και μια προειδοποίηση” (διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ), τονίζοντας:

  • Ο Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην ουσία δεν πήρε τίποτα και έδωσε πολλά,  Και κυρίως το βέτο του για τη διεύρυνση της Συμμαχίας και την “υπερηφάνεια” του για τις απειλές κατά της Ελλάδας που δεν τόλμησε να επαναλάβει ενώπιον των ηγετών της Συμμαχίας, αποδεκνύοντας έτσι ότι είναι ένα “ποντίκι που βρυχάται” για εσωτερική κατανάλωση.

Το Bloomberg, στιγματίζει την όλη στάση του Ερντογάν

Το Bloomberg, στιγματίζει την όλη στάση του Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία ανάγκασε τα άλλα μέλη της συμμαχίας να επενδύσουν χρόνο και ενέργεια για να τον πείσουν, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την πλέον σοβαρή δοκιμασία του εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα του ρωσικού επεκτατισμού.

“Οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το Πρακτορείο, υπέγραψαν τελικά συμφωνία με την Τουρκία, δεσμευόμενες να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της στο πεδίο της ασφάλειας, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε κουρδικές ομάδες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Αυτό επέτρεψε στον πρόεδρο της Τουρκίας να αποσύρει τις αντιρρήσεις του για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Ως ανταμοιβή, ο Ερντογάν απέσπασε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την υποστήριξη του Λευκού Οίκου για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. (ΣΣ: που τελεί υπό την έγκριση του Κογκρέσου). Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίσης μια ειδική σύνοδο για να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τη νότια πτέρυγά του, επιτρέποντας στον Τούρκο ηγέτη να θέσει την απειλή των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, θέμα που έχει εξελιχθεί σε προσωπική του μονομανία.

“Κέρδισε πολύ λίγα και μπορεί να έχει χάσει ταυτόχρονα πολλά”

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ο Ερντογάν θα μιλά για την επιτυχία του στην Ισπανία, καθώς θα συνεχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του. Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει για να αντιμετωπίσει ένα εκλογικό σώμα το οποίο βιώνει μια σοβαρή οικονομική δυσπραγία, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να τα καταφέρει.

Ωστόσο, όσοι Τούρκοι εξετάζουν προσεκτικά τις μηχανορραφίες της τελευταίας στιγμής στη Μαδρίτη, θα ξέρουν ήδη ότι ο Ερντογάν κέρδισε πολύ λίγα – και μπορεί να έχει χάσει ταυτόχρονα πολλά. Ακόμη κι αν έλαβε ως έπαθλο τη δυνατότητα να αρθρώνει μερικές ατάκες που θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τις προεκλογικές του ομιλίες, ο Τούρκος πρόεδρος έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει την Τουρκία στο μεγάλο τραπέζι των διεθνών υποθέσεων.

Θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τα χαρτιά του διαφορετικά. Αντί να κρατήσει ομήρους τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να είχε είχε χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του ως ο μακροβιότερος ηγέτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ για να παίξει τον ρόλο του statesman σε μια περίοδο κρίσης και διαμάχης. Οι απόψεις του για την κρίση που οξύνεται κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταση στη Βαλτική, θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες επειδή απολαμβάνει μια στενότερη σχέση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη χώρας της Συμμαχίας.

“Ο Ερντογάν παράγοντας διαταραχής στο ΝΑΤΟ”

Αντίθετα, τα παιχνίδια τα οποία έπαιξε επιβεβαίωσαν τη φήμη του Ερντογάν ως παράγοντα διαταραχής στο ΝΑΤΟ, ο οποίος επιδιώκει και βάζει τα εθνικά και προσωπικά ανταλλάγματα πάνω από το συλλογικό καλό της Συμμαχίας. Όταν η Σουηδία και η Φινλανδία προσχωρήσουν στο μπλοκ, ο κατάλογος των μελών με πικρή εμπειρία από τον ιδιοτελή οπορτουνισμό του Ερντογάν θα έχει αυξηθεί κατά δύο. Οι άλλοι, ήδη εξοργισμένοι από τους εναγκαλισμούς του με τον Πούτιν και την διακύβευση της κοινής ασφάλειας των χωρών-μελών με τις αγορές ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, δεν θα ξεχάσουν εύκολα ότι, όταν η μεγάλη κρίση έπληξε τους πάντες, ο Ερντογάν έπαιζε παιχνίδια εθνικού πολιτικού ενδιαφέροντος”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή