Χρηματοπιστωτική αρχή Γερμανίας: Yπό πραγματικό stress test οι γερμανικές τράπεζες – «Άγχος» και στην αγορά ακινήτων

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας προειδοποίησε την Τρίτη 9 Μαΐου ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας υποβάλλεται σε ένα πραγματικό τεστ αντοχής εν μέσω της τρέχουσας μεταβλητότητας, προβλέποντας ότι θα υπάρξει σημαντική αδυναμία στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο από τον Μάρτιο με την κατάρρευση της SVB και τη διάσωση αρκετών άλλων προβληματικών τραπεζών.

Οι πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν ενταθεί καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια αναφοράς.

Ο Mark Branson, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin (Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας) δήλωσε στο CNBC ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στη Γερμανία όπως σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Είπε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα «έχει δεχθεί μια πίεση», αλλά τόνισε ότι «δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος» και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καταφέρει να απορροφήσει καλά τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.

«Δεν έχουμε μια παγκόσμια τραπεζική κρίση αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μια νευρική περίοδο και ένα είδος τεστ αντοχής για μέρη του συστήματος» υπογράμμισε στο CNBC.

«Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να είναι θετικά για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρόσθετο κίνδυνο και αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με μια συνεχή και απότομη αύξηση των επιτοκίων», αναφέρει.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ως εκ τούτου, η αστάθεια που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιοι ευρωπαίοι δανειστές ενδέχεται να κινδυνεύουν επίσης. Οι μετοχές της Deutsche Bank δέχθηκαν πιέσεις στα τέλη Μαρτίου, για παράδειγμα, εν μέσω εικασιών για τη σταθερότητα του ισολογισμού της. Η Credit Suisse χρειάστηκε να σωθεί από την ανταγωνιστική της UBS.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι στην ευρωζώνη, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αυστηροποιούν τους όρους για την πίστωση, ενώ οι δανειολήπτες έχουν επίσης ζητήσει λιγότερη πίστωση. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση.

«Δεν γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πέρασαν μέρος του κύκλου και δεν έχουμε δει όλες τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων που είχαμε ήδη στις αγορές και τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Μπράνσον την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα υπάρχει περισσότερο έδαφος για να καλυφθεί η αύξηση των επιτοκίων.

Αγορά ακινήτων

Αλλά δεν είναι μόνο ο τραπεζικός τομέας που προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μετά από πάνω από μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού. Η αγορά ακινήτων, στενά συνδεδεμένη με τις τράπεζες, επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των επιτοκίων.

«Όταν εξετάζουμε τα ακίνητα, εκεί που εστιάζουμε περισσότερο είναι στα εμπορικά ακίνητα, όχι μόνο στα γερμανικά», δήλωσε ο επικεφαλής της BaFin.

«Υπάρχει άγχος σε αυτή την αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένα ζητήματα πιστωτικού κινδύνου σε αυτό το τμήμα της αγοράς.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο, ο 92χρονος γίγαντας των επενδύσεων Warren Buffett τόνισε επίσης ότι η αγορά εμπορικών ακινήτων έχει αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο δαπανηρή για τους δανειολήπτες την αγορά θέσεων και την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία από το σπίτι έχει επίσης αλλάξει μέρος της ζήτησης για εμπορικά ακίνητα.

Καμία δημοσίευση για προβολή