«Colpo grosso» από τη Φινλανδία: Υπογράφει συμφωνία για 64 μαχητικά F-35 και πολλοί εκτιμούν ότι έρχεται πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

Πως βλέπει η Ουάσιγκτον την αγορά των F-35 από την Ελλάδα

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Φινλανδία αποφάσισε μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων και πλούσιο παρασκήνιο, να αγοράσει τα αμερικανικά stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, προκειμένου να αναβαθμίσει την Πολεμική Αεροπορία της.

Έπεσαν οι υπογραφές

Η σκανδιναβική χώρα υπέγραψε πλέον τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ύψους 9,4 δισεκ. δολαρίων για την αγορά 64 μαχητικά F-35, σε μια περίοδο που η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική δράση αν η Δύση δεν περιορίσει την ανάπτυξη των δυνάμεών της στην Ευρώπη. Η Φινλανδία, η οποία ήταν ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ, αν και λέει πως έχει στόχο να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και πως διατηρεί το δικαίωμα να ενταχθεί στη ατλαντική συμμαχία.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η απόφαση να αγοράσει τα προηγμένα αμερικανικά αεριωθούμενα, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, εντάσσεται σε μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας και δεν αποτελεί απάντηση στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία. Συμφωνίες που οριστικοποιούν την αγορά των stealth αεροσκαφών F-35 υπεγράφησαν την Παρασκευή με την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Corp, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Εξοπλισμός συμβατός με ΝΑΤΟ

«Ναι, σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) θα υπογραφεί… Είναι μια δεσμευτική συμφωνία ότι η Φινλανδία θα αγοράσει τα αεριωθούμενα», είπε στο Ρόιτερς ο Λάουρι Πούρανεν, διευθυντής αρμόδιος για την αγορά στο φινλανδικό υπουργείο Άμυνας. Η Φινλανδία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τα αεροπλάνα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται το 2027. «Αυτή είναι άλλη μια ξεκάθαρη ένδειξη για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Φινλανδία την εθνική άμυνά της», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Μίκο Χαουτάλα.

«Αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας και ουδεμία σχέση έχει με καθαυτή την τρέχουσα κατάσταση», προσέθεσε. Η Φινλανδία δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τον Ιανουάριο η πρωθυπουργός της. Ωστόσο η Φινλανδία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, κάτι που θα επιτρέψει μεγαλύτερη συνεργασία της χώρας με τη συμμαχία.

Ισορροπία

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελσίνκι επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαταράξει σε σοβαρό βαθμό τις σχέσεις του με τη Μόσχα, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενούς και πυκνούς εμπορικούς δεσμούς, με τη Φινλανδία να εισάγει από τη Ρωσία διάφορα αγαθά -όπως καύσιμα- και να εξάγει κυρίως προϊόντα ξύλου και τεχνολογίας επικοινωνιών, ενώ δέχεται και πολλούς Ρώσους τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιμετωπίσει ως επιθετική κίνηση την ένταξη της Φινλανδίας -όπως και της Σουηδίας- στο ΝΑΤΟ και κάλεσε τις δύο χώρες να μην προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση. Ωστόσο, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, την Πρωτοχρονιά του 2022 επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της χώρας του διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας αποτελούν «απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή