DBRS: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τον καναδικό οίκο

Βελτιωμένες προσδοκίες για τον ευρωπαϊκό Νότο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη διατυπώνει η DBRS σε ανάλυσή της. Για την Ελλάδα περιμένει τώρα ανάπτυξη 1,9% για το 2023, 0,4 μονάδες υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση. Σημειώνει δε πως Ισπανία και Πορτογαλία κινούνται επίσης κοντά στο 2%.

Σημειώνεται πως προηγήθηκαν οι εκθέσεις της Capital Economics και της Uni Credit.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει, και σε σχέση με το βασικό της σενάριο του Ιουνίου, υπάρχουν περισσότερες θετικές από αρνητικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2023. Η ανάπτυξη διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια αδυναμίας εμφανίστηκαν σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Γερμανία και Ιταλία) και στην Κίνα. Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν σχετικά ζοφερές, με τις μεγάλες οικονομίες να αναμένεται να αναπτυχθούν λιγότερο από 1%, και την ανεργία να εκτιμάται ότι θα σημειώσει σταδιακή αύξηση από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Οι προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες

Οι διάμεσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα πάνω το περασμένο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023 -ελαφρώς πάνω από τις περισσότερες εκτιμήσεις για δυνητική ανάπτυξη-, με ανάπτυξη 1,4% για τον Καναδά. Η Ιαπωνία αναμένεται τώρα να σημειώσει ανάπτυξη 1,8%.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη είναι μικτές. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν, αντίθετα, στο 0,8% και στο -0,3%.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχουν επιδεινωθεί ελαφρά στο 5,1%, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για την Ινδία παραμένει αμετάβλητη στο 6%. Οι προβλέψεις για πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν βελτιωθεί.

Η Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 2,5% και 2,9%, από λιγότερο από 2% πριν από τρεις μήνες.

Οι κίνδυνοι

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων είναι πιθανές, όπως εκτιμά. Αν και οι δυτικές προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Ομοίως, ενδέχεται να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης δύσκολες, με δυνατότητα δημιουργίας πρόσθετων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας ή κλυδωνισμών στην παγκόσμια ζήτηση. Οι πτωχεύσεις τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, ιδιαίτερα σε μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντικά ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Επίσης, ο ακόμη αυξημένος πληθωρισμός μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να ανταποκριθούν σε κραδασμούς που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης είναι αυξημένοι, αν και οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της”, καταλήγει η DBRS.

Καμία δημοσίευση για προβολή