Δείκτης Μάζας Σώματος: τι είναι και τι πραγματικά λέει για την υγεία σου

    Οι λέξεις Δείκτης Μάζας Σώματος είναι οι πρώτες που πιθανότατα θα ακούσεις σε μια επίσκεψη σε ειδικό της διατροφής. Τα αρχικά ΔΜΣ ή BMI (Body Mass Index) μοιάζει να έχουν πολύ σοβαρό ρόλο στη γενική εικόνα της υγείας σου. Τι είναι όμως και πώς υπολογίζεται αυτή η τιμή;

    Στην πραγματικότητα πρόκειται για υπολογισμό ανάμεσα στο ύψος και το βάρος κάποιου. Η τιμή που προκύπτει, απαντά στο αν το βάρος του ατόμου είναι σωστό σε σχέση με το ύψος του. Είναι μια πρώτη ένδειξη για το αν το άτομο πάσχει από παχυσαρκία -και σε ποιο βαθμό-, αν είναι λιποβαρές ή αν είναι σε ιδανικό βάρος. Για τον υπολογισμό του ΔΜΣ χρειάζεται να διαιρεθεί το βάρος του ατόμου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα. ΔΜΣ = Βάρος (Kg) / Ύψος2 (m)

    Τι ακριβώς καταλαβαίνουμε όμως από τον δεκαδικό αριθμό που προκύπτει; Ο ΔΜΣ δίνει μια πρώτη εικόνα για το αν το άτομο ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

    -ΔΜΣ μικρότερος από 18,5 = Λιποβαρής-ΔΜΣ 18,5-24,9 = Φυσιολογικό βάρος-ΔΜΣ 25-29,9 = Υπέρβαρος-ΔΜΣ 30-39.9 = Παχύσαρκος

    Οι παραπάνω τιμές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν αφορούν άτομα κάτω από 18 ετών, αθλητές με πιο αναπτυγμένη μυϊκή μάζα από τα συνηθισμένα, εγκύους και θηλάζουσες και αυτονόητα ένας αριθμός από μόνος του δεν μπορεί να μας απαντήσει πολλά για την υγεία ενός ατόμου μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις που θα υποδείξουν ειδικοί. Ο ΔΜΣ λειτουργεί σαν καμπανάκι που ειδικά στις περιπτώσεις που το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλές επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, όπως:

    • -Διαβήτης τύπου 2
    • -Υψηλή αρτηριακή πίεση
    • -Υψηλή LDL χοληστερόλη και αντίστοιχα χαμηλή HDL
    • -Υπνική άπνοια
    • -Στεφανιαία νόσος
    • -Διάφοροι τύποι καρκίνου
    • -Χρόνιες φλεγμονές
    • -Κατάθλιψη

    Εκείνο που είναι απαραίτητο αν ο υπολογισμός του ΔΜΣ δείξει ότι το άτομο δεν είναι σε φυσιολογικό βάρος, είναι η επίσκεψη σε ειδικό. Η απάντηση “θα φάω λίγο παραπάνω” αν το άτομο είναι λιποβαρές ή “θα τρώω ένα γιαούρτι το βράδυ” όταν το άτομο είναι παχύσαρκο, δεν αποτελούν ασφαλείς επιλογές. ο ειδικός θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένες εξετάσεις όπως για παράδειγμα γενική αίματος ή υπερηχογράφημα άνω κάτω κοιλίας προκειμένου να έχει μια πιο σωστή και πλήρη εικόνα για την υγεία του ατόμου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, την κατάλληλη διατροφή ή ακόμη και φάρμακα όπου κριθεί αναγκαίο.

    Τέλος, με την παιδική παχυσαρκία να γίνεται μάστιγα, οι ειδικοί έχουν τα εργαλεία για να αξιολογήσουν αν ένα παιδί είναι σε ιδανικό βάρος. Οι προσωπικές εκτιμήσεις ή το “θα το ρίξει μπόι” που έλεγαν κάποτε στα ευτραφή παιδιά, δεν αποτελούν υπεύθυνες προσεγγίσεις.

    Καμία δημοσίευση για προβολή