Δένδιας: «δύσκολη» και «ανησυχητική» η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Ψυχραιμία στο Πεντάγωνο για τον Τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς

Δένδιας πρωθυπουργό

Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει «δύσκολη» και «ανησυχητική»  την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, τόσο στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όσο και στο πολιτικό παρασκήνιο επιχειρείται από την κυβέρνηση μία «αποδραματοποίηση» των εθνικών θεμάτων και έκκληση στα κόμματα να μην τα εμπλέξουν στην πολιτιική διαμάχη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε τα κόμματα, σε γενικές γραμμές – παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται  και τις διαφωνίες στο ζήτημα των χειρισμών – δείχνουν να συμμερίζονται την ανάγκη για τήρηση μίας υπεύθυνης στάσης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ αναγνωρίζουν την επικίνδυνη κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, ενώ στην “εξίσωση” μπαίνει και το θέμα της δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στην οποία, σύμφωνα με το Bloomberg προχώρησε η Άγκυρα την Τρίτη.

Ψυχραιμία στο Πεντάγωνο

Στο Πεντάγωνο οι αντιδράσεις για το θέμα αυτό ήταν ψύχραιμες, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, προστίθεται σαφώς στο καλάθι της «κλιμάκωσης», αλλά δεν αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες.

Το ζήτημα της δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου, ωστόσο τόσο από διπλωματικές όσο και από στρατιωτικές πηγές επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις.

Η κατάσταση είναι σαφώς δύσκολη, έως επικίνδυνη, έλεγαν αρμόδιες πηγές στο in αλλά δεν εξαρτάται η κλιμάκωση από αυτό και μόνο. Σαφώς είναι ένα στοιχείο όπως ανέφεραν για τις δυνατότητες τις οποίες αναπτύσσει η Άγκυρα αλλά το αν θα υπάρξει επεισόδιο ή ατύχημα με την Ελλάδα δεν θα κριθεί από αυτό.

Σημείωναν δε με νόημα ότι τόσο το οπλοστάσιο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας διαθέτουν πολλά και εξελιγμένα όπλα που ξεπερνούν κατά πολύ τους βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ακόμα υπό δοκιμή στην Άγκυρα. Περιγράφοντας πολύ πιο άμεσους κινδύνους από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο δίαυλος επικοινωνίας Καλίν – Σάλιβαν

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το δίαυλο που έχει ανοίξει και δείχνει να σταθεροποιείται ανάμεσα στον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Της τηλεφωνικής επικοινωνίας Καλίν – Σάλιβαν που έγινε μόλις μερικές μέρες μετά τη συνάντηση τους, ακολούθησαν δηλώσεις Καλίν, με νέες απειλές και προειδοποιήσεις απέναντι στην Αθήνα.

Ο τούρκος αξιωματούχος φρόντισε μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι έθεσε συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» στον Σάλιβαν, σε σχέση με τις «προκλήσεις της Αθήνας» ενώ απηύθυνε και τις σχετικές προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, σε σχέση και με την «στρατικοποίηση των νησιών» του Αιγαίου όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στο A Haber.

«Το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο»

Αυτά, ενώ διευρύνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη, τόσο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης του 2022, όσο και για τις εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας. Στο θέμα αυτό αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro, με τίτλο «το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο».

Το άρθρο χαρακτηρίζει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ », σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι και όσοι από τους Λίβυους αποφάσισαν να γίνουν υποτελείς τους, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, γιατί καταπατούν επιδεικτικά τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον αυτές οι τούρκο-λιβυκές συμφωνίες κρίθηκαν άκυρες, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Το άρθρο επισημαίνει ότι «το εύρος της εντολής του (πρωθυπουργού της Τρίπολης) Ντμπέιμπα δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράφει συμφωνίες εξωτερικής πολιτικής», καθώς και ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εμποδίζει την ανάπτυξη του έργου του αγωγού EastMed, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, του οποίου το πλεονέκτημα είναι, ότι απαλλάσσει τους Ευρωπαίους από κάθε ρωσική ή τουρκική πίεση.

Καμία δημοσίευση για προβολή