Τζο Μπάιντεν: Γιατί ανησυχώ ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Η απειλή είναι αληθινή»

Τζο Μπάιντεν: Γιατί ανησυχώ ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Η απειλή είναι αληθινή»

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη να πατήσει το κουμπί» για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός ομόλογός του εμφανίστηκε εξαιρετικά δυσοίωνος σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Σοβαρή ανησυχία

«Όταν είχα βρεθεί εδώ πριν από περίπου δύο χρόνια και είπα ότι ανησυχούσα ότι ο ποταμός Κολοράντο κινδυνεύει να ξεραθεί, όλοι με κοιτούσαν σαν τρελό», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε συγκέντρωση χρηματοδοτών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, αναφερόμενος στο πρόβλημα λειψυδρίας που παρουσιάζει το ποτάμι. «Με τον ίδιο τρόπο με κοίταξαν όταν είπα ότι ανησυχώ πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Η απειλή είναι αληθινή» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ουάσινγκτον επικρατεί πολύ σοβαρή ανησυχία για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, μετά την υλοποίηση της απόφασης της Μόσχας να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία, κίνηση που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «απολύτως ανεύθυνη». Η Μόσχα, ακόμα και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε μεταχειριστεί την πυρηνική ισχύ της ως «φόβητρο», προκειμένου να αποτρέψει τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο. Επίσης, η χρήση τακτικών πυρηνικών είχε συζητηθεί ξανά, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έβρισκαν σοβαρή αντίσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχουν νικητές»

Από την άλλη, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και έχει επιχειρήσει να εξορκίσει το ενδεχόμενο αυτό. Από την άλλη, η απόφαση της Μόσχας να στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θεωρείται ως κίνηση κλιμάκωσης, καθώς οι πυρηνικές κεφαλές της Ρωσίας πλέον βρίσκονται ακόμα πιο κοντά σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν επιχειρεί κατ’ αυτό τον τρόπο να αποτρέψει τη Δύση από το εμπλακεί περισσότερο στη σύρραξη στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ στις κινήσεις αυτές παραμένουν σταθερές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η πολιτική τους σχετικά με το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, τόσο η CIA όσο και το Πεντάγωνο θεωρούν ότι, σε περίπτωση που η Ρωσία δει ότι αδυνατεί να ελέγξει την αντεπίθεση της Ουκρανίας και ότι κινδυνεύει να χάσει εδάφη υπό την κατοχή της, τότε όλα είναι πιθανά.

Το ρωσικό δόγμα

Υπενθυμίζεται δε ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα έχει αλλάξει πρόσφατα και προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στα εδάφη της Ρωσίας ή των συμμάχων της, καθώς και για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον εχθρό ή άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής στα εδάφη της Ρωσίας και των συμμάχων της (για τη Μόσχα, εδάφη της θεωρούνται πλέον και οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας -Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που έχει προσαρτήσει).

Παράλληλα, αναλυτές θεωρούν ότι το δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης παραμένει αρκετά ασαφές, καθώς, επισήμως, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να διατάξει τη χρήση τους μόνο ως αντίποινα, μετά από μια εχθρική πυρηνική επίθεση, ή ως απάντηση σε μια ακραία κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για παράδειγμα, αβ οι ρωσικές δυνάμεις υπόκεινται σε τεράστια ήττα και υφίσταται κίνδυνος εισβολής του εχθρού σε ρωσικό έδαφος.

Καμία δημοσίευση για προβολή